4 x chef’s recept met kikkererwten
Dat het eten van groenten belangrijk is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. En dat niets zo afwisselend is als groenten ook niet, want je kunt het op zoveel verschillende manieren bereiden. Wij hebben een aantal chefs met de nodige ervaring bereid gevonden om een aantal heerlijke recepten met ons te delen. Zo weten zij met kikkererwten heel wat lekkers op tafel te zetten. De peulvruchten zitten vol vitamines, mineralen, vezels en eiwitten, dus is het ook nog eens een fantastische vleesvervanger. Met de volgende recepten zet je een heus culinair en gezond spektakel op tafel.
1. In je hum met hummus | hummus
Hummus is heerlijk als spread op wraps, een cracker tijdens het ontbijt of als dip te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld komkommerreepjes of wortel. Eigenlijk kun je hummus op elk moment van de dag wel eten. Dit smeersel maak je gemakkelijk zelf en de variaties zijn eindeloos. Het basisrecept hebben wij van restaurant NENI gekregen en geloof ons, niets is beter dan de hummus van NENI.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 400 gram afgekoelde gekookte kikkererwten
- 100 gram tahina
- 40 ml ijswater
- 5 gram zout
- 15 gram citroensap
Bereidingswijze:
- Doe eerst het ijswater en citroensap in de blender en voeg daarna de rest van de ingrediënten toe;
- Mix alles tot een glad geheel. Tip: hoe langer je alles mixt, des te romiger de hummus wordt;
- En voilà, zelfgemaakte hummus!
Voeg voor de verandering eens wat chilivlokken toe voor extra pit, gekookte bieten voor een roze, zoetere variant of een paar tenen geroosterde knoflook. Op deze manier kun je deze dip elke keer weer geheel naar eigen hand zetten.
2. Vegetarisch feestje | falafel
De gezonde peulvruchten zijn ook in de Israëlische keuken favoriet. Voor het diner lekker te combineren met gegrilde groente of een zomerse salade, maar ook heel lekker voor bij de lunch met wat brood, gecombineerd met – jawel nog meer kikkererwten – hummus of een frisse yoghurtdressing. Bij BARDAK zijn ze master in making falafel en verklappen ze graag hun toprecept. Zo bouw je thuis je eigen falafelfeestje.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 200 gram uitgelekte kikkererwten
- 1 takje peterselie
- 1 takje koriander
- snufje zout
- snufje komijn
- 1 theelepel gemalen of geroosterde korianderzaadjes
- 2 el water
Bereidingswijze:
- Begin een dagje eerder en laat de kikkererwten 24 uur weken in koud water, zodat ze extra smeuïg worden;
- Zeef en spoel de kikkererwten nogmaals af en laat ze daarna opdrogen;
- Maal de kikkererwten met de peterselie en de koriander in de Magimix of in een vleesmolen, zodat het mengsel goed wordt gemixt;
- Voeg daarna het zout, de komijn, de korianderzaadjes en het water toe. Meng het goed door elkaar. Dit kun je ook gemakkelijk met een lepel of met de hand doen;
- Maak kleine balletjes met een grote lepel of met de hand en bak de falafel in frituurvet, dat tot 170 graden is opgewarmd, tot ze goudbruin zijn;
Tip: maak je creatie extra gezellig door wat extra korianderzaadjes bovenop de falafel te strooien.
3. Helemaal niets geitenwollensok aan plantaardig | auberginestoof
‘Eet je nou alweer van dat konijnenvoer? Of ‘straks wordt je nog zo’n geitenwollensokken type’. Vragen en opmerkingen die menig veganist net even wat te vaak hoort – heel irritant dus. Daarom ziet Maaike, founder van EAT.PEASY, het als haar missie om mensen te laten ervaren hoe lekker, veelzijdig en gezond plantaardig eten is. Met een elektrische bakfiets (want duurzaam) bezorgt zij zelfgemaakte maaltijden op verschillende locaties in Rotterdam. Ben je niet woonachtig in de Maasstad? Niet getreurd, want Maaike houdt een van haar succesnummers, een auberginestoof, niet alleen voor zichzelf. Hartstikke lekker met een salade van speltcouscous en falafel.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 2 aubergines
- 6 sjalotjes
- 4 teentjes knoflook
- 4 tomaten
- 400 gram kikkererwten
- 1 el tomatenpuree
- Gerookte paprika’s – half blik gepureerd
- 1 el harissa
- 2 el ahornsiroop
- 80 ml water
- 4 tl citroensap
- Verse takjes peterselie en munt
- Kaneel, komijn, paprikapoeder, peper en zout op gevoel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 graden;
- Snijd de aubergine in grove stukken en strooi er wat komijnzaad over heen. Voeg de olijfolie toe en schep het geheel door elkaar. Spreid de aubergine daarna uit over een bakplaat;
- Zet de aubergine 20 minuten in de oven en draai deze na 10 minuten even om. Check na ca. 15 minuten of de aubergine niet verbrandt. Het is de bedoeling dat de aubergine een mooie, goudbruine kleur krijgt. Is de aubergine na 20 minuten nog wat bleek? Laat het dan iets langer in de oven staan;
- Maak ondertussen de saus. Spoel daarvoor de kikkererwten af onder de kraan en houd deze apart. Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen, hak de teentjes knoflook fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes;
- Verhit een laagje olijfolie in een pan op matig vuur. Bak de sjalotjes en de knoflook gedurende drie minuten. Voeg de tomaten en kikkererwten toe, zet het vuur hoog en bak deze ingrediënten zes minuten mee;
- Voeg de tomatenpuree, milde paprikapuree, harissa, ahornsiroop, kruiden en het water toe en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur laag, dek de pan af met een deksel en laat de saus met de kikkererwten zachtjes pruttelen. Wordt de saus een beetje droog? Voeg dan nog wat water toe. Breng het tot slot op smaak met peper en wat zout;
- Is de aubergine klaar? Voeg deze toe aan het geheel en roer alles voorzichtig door elkaar. Laat de aubergineschotel nog twee minuten zachtjes pruttelen en verspreid de verse citroensap er overheen;
- Strooi tot slot een royale hoeveelheid fijngehakte bladpeterselie en een beetje fijngesneden munt over de aubergineschotel en serveer deze warm of op kamertemperatuur.
4. It’s burger o’clock | kikkererwtenburger
Iedereen snakt wel eens naar een lekkere burger. Met dit vegan burgerrecept van Deus Ex Machina zet jij in een handomdraai iets lekkers op tafel met als basis – jawel daar is ie weer – de kikkererwt. Deze burger bevat geen vlees, maar ook niet-vegetariërs zullen gegarandeerd smullen van dit gerecht.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 60 gram witte ui
- 200 gram uitgelekte jonge jackfruit
- 2 knoflookteentjes
- 300 gram uitgelekte kikkererwten
- 120 gram gekookte quinoa
- 20 gram tahin
- 120 gram tapioca
- 5 gram zout
- 10 stuks bieslooksprieten fijngesneden
Verder nodig:
- Olijfolie
- Veganaise
- Gekookte biet
- 4 vegan burgerbroodjes
- Sla (bijvoorbeeld romaine sla)
Bereidingswijze:
- Spoel de Jackfruit af onder de koude kraan en dep goed droog met keukenpapier;
- Snipper de ui fijn en hak de knoflook. Verhit daarna wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook totdat ze glazig zien. Voeg de jackfruit toe en bak mee totdat het uit elkaar valt. Kook ondertussen de quinoa gaar;
- Schep de uitgelekte kikkererwten en de tahin in een keukenmachine en maal dit tot een gelijkmatige massa. Kneed hier met schone handen de gebakken jackfruit, gekookte quinoa, tapioca, gesneden bieslook en zout doorheen en breng eventueel op smaak met peper. Zet het ‘deeg’ een half uur in de koelkast om wat op te stijven;
- Verwarm de oven op de grillstand, snijd de broodjes doormidden en rooster ze ongeveer 5 minuten met de snijkant naar boven tot ze knapperig en goud/bruin zijn (wanneer er geen grillstand op je oven zit kun je de broodjes ook met de snijkant naar beneden roosteren in een droge koekenpan op hoog vuur). Maak van het burgerdeeg vier gelijke burgers. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de burgers ongeveer 10 minuten. Keer ze regelmatig om zodat ze aan beide kanten mooi bruin kleuren;
- Besmeer de snijkanten van de broodjes met wat veganaise en beleg de onderste helft met wat sla. Verdeel hierover wat uienringen en schijfjes gekookte biet. Leg hierop de gebakken burgers en zet de bovenste helft van het broodje erop. Prik de burgers vast met een prikker en je zelfgemaakte vegan kikkererwten burger is een feit!
Bon appétit!
Xoxo