Ananas als kamerplant

Maandenlang kun je genieten van deze schitterende, sterke plant, die van vrucht tot kruin een absolute blikvanger is. De ananas behoort tot de tropische bromelia plantenfamilie en heeft allemaal kleine bloemetjes. Uit elke bloem ontstaat één vruchtje. Wat je ziet op de schil zijn al deze kleine vruchtjes, die met elkaar vergroeid zijn tot één grote vrucht: de ananas.

Kleuren en vormen

Sierananas zit buitengewoon vernuftig in elkaar. De kokervormige kelk is een volmaakt vijvertje voor water. En de rozet met stugge, lancetvormige bladeren vormt een prachtig systeem van kanaaltjes om al het vocht naar het hart van de rozet te brengen. De bladeren kunnen grijsgroen zijn, maar ook groen met roze. En waar de klassieke fruitananas geelgroen is, is de sierversie eerder rozerood. Het is een heel gemakkelijke plant: af en toe water geven en je hebt er tot wel zes maanden plezier van.

Herkomst

Ananas is de bekendste uit de Bromeliafamilie. De oerversie groeit en bloeit hoog in het ruige Cordilleras de los Andesgebergte en diep in de warme oerwouden van Uruguay, waar de plant een diameter van wel twee meter kan hebben. Columbus was degene die ananas in Europa introduceerde, door ruim 500 jaar geleden uit Guadaloupe een ananas mee terug te nemen naar Spanje. Het woord ananas komt uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen. ‘Ananá’ betekent zoiets als ‘uitmuntende, geurende vrucht’. Sierananas is een kleinere (niet eetbare) versie van de wilde ananas.

Symboliek

Ananas staat symbool voor een hartelijk welkom en een gulle ontvangst. Om die reden zie je de planten vaak als bekroning van poorten, als levende of gebeeldhouwde versie. In het patroon van de ananasvrucht is de gulden snede terug te vinden, een geometrische formule in een spiraalvorm die ‘het aantrekkelijkst voor het oog’ zou zijn.

Tropische bromelia familie

Ondanks dat de ananasplant je het meest in warme vakantie sferen zal brengen, zijn andere leden van de bromelia familie ook zeker tropisch te noemen. De bloemen aan de planten zijn er in o.a. roze, wit, oranje, rood en geel. In aanloop naar Pasen is de gele natuurlijk erg gezellig. Of maak er een heerlijk tropisch feest van door alle kleuren bij elkaar neer te zetten.

Verzorging

  • Sierananas staat graag licht, maar niet in de volle zon.
  • Gul water geven in de rozet die dient als reservoir en spaarzaam op de potgrond.
  • Is de lucht binnen erg droog, dan is nevelen met de plantenspuit een echte traktatie voor ananas.
  • Eens in de drie weken plantenvoeding houdt de bloei mooi en rijk.

 

 

Beeld: mooiwatplantendoen.nl
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!