Belastingaangifte: uit elkaar gegaan in 2020?
Ben jij in 2020 uit elkaar gegaan of gescheiden? Dan heeft dit mogelijk gevolgen voor de belastingaangifte. Het kan slim zijn om nog één keer als fiscale partners aangifte inkomstenbelasting te doen. Op deze manier kun je namelijk gezamenlijke inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. De Belastingdienst deelt vier belangrijke aandachtspunten.
1. Fiscaal partnerschap
Als je bijvoorbeeld getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samen een woning bezit en bewoont, ben je fiscale partner van elkaar. Je doet dan samen aangifte. Dat heeft als voordeel dat je de gezamenlijke inkomsten en aftrekposten gunstig mag verdelen. Hierdoor betaal je mogelijk minder belasting.
Ga je uit elkaar? Dan stopt het fiscaal partnerschap zodra:
- Het scheidingsverzoek, of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, is ingediend.
- Én je niet meer samen op hetzelfde adres staat ingeschreven.
Als dit sinds 2020 bij jou het geval is, kan het gunstig zijn ervoor te kiezen om nog één keer als fiscale partners aangifte te doen. Het jaar erop kan dat niet meer. Maar let op, door het verdelen van gezamenlijke inkomsten en aftrekposten kan je inkomen in de belastingaangifte hoger of lager uitvallen. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen.
2. Samen indienen
Kies je ervoor om als fiscale partners aangifte inkomstenbelasting te doen? Dan is het verstandig de aangifte ook samen in te vullen. Dat heeft als voordeel dat:
- Je minder snel fouten maakt in de verdeling; de aangifte helpt je om gezamenlijke inkomsten en aftrekposten zo voordelig mogelijk te verdelen.
- Het sneller gaat, want je hoeft de aangifte maar één keer te doorlopen om de gegevens van beiden te controleren.
Zie je samen aangifte doen niet zitten, maar wil je over 2020 wél als fiscale partners aangifte doen? Dan kan het ook apart van elkaar. Je moet als fiscale partners wel overleggen hoe je de aangifte invult, met name hoe je de gezamenlijke inkomsten en aftrekposten verdeelt. Iedere verdeling mag, maar zorg ervoor dat de totale verdeling niet meer of minder is dan 100%.
3. Opgeven partneralimentatie
Heb jij of je ex-partner na de scheiding niet genoeg inkomsten om van te leven? En sprak je af dat de ander bijdraagt in de kosten? Dan is dat partneralimentatie. Als je partneralimentatie ontvangt, moet je die partneralimentatie in je aangifte inkomstenbelasting aangeven als inkomen. Betaal jij partneralimentatie aan je ex-partner? Dan mag je het bedrag dat je aan alimentatie betaalt in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Kijk op belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie.
4. Gebruik de scheiden-checklist
Wilt je weten waar je nog meer op moet letten als u in 2020 uit elkaar ging? Vul dan de persoonlijke scheiden-checklist van de Belastingdienst in. Meer algemene informatie over het doen van de belastingaangifte? Ga dan even naar belastingdienst.nl/aangifte.