Bezwaar maken tegen een beslissing van een overheidsinstantie

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag alles wat je moet weten over het overgaan tot ontslag op staande voet. Of het nou als particulier of als ondernemer is: we hebben allemaal wel eens te maken met de overheid. Soms kunnen we er niet omheen, soms zoeken we het zelf op. Bijvoorbeeld als we een vergunning aanvragen voor ons bedrijf of een privésitatie (denk maar eens aan een uitbouw). Maar wat doe je als je het niet eens bent met een besluit van de overheid? In ieder geval niet stil zitten! Miss Legal, leert je jouw rechten kennen. Dit kun je doen tegen een besluit van de overheid.

Soort besluit

De eerste vraag die je moet stellen is, om wat voor een soort besluit gaat het? Een besluit gericht tegen jou persoonlijk of tegen jouw bedrijf (bijvoorbeeld je vergunning is afgewezen of je buren gaan zo verbouwen dat je de zon wel kan vergeten in je tuin). Of ben je het niet eens met een besluit van “algemeen belang” zoals de inrichting van je (woon)omgeving?

Je hebt meer rechten en mogelijkheden dan je vaak in eerste instantie denkt! Rechtsbescherming is goed geregeld in de Algemene wet bestuursrecht, maar waar begin je?

Nadat duidelijk is om wat voor soort besluit het gaat zijn er de volgende drie mogelijkheden:

Bezwaarschrift

Tegen een besluit waar jij in elk geval “belanghebbende” bent, kun je bezwaar maken. Dit kan een besluit tegen jou persoonlijk zijn of tegen jouw bedrijf. Maar ook als er een besluit wordt genomen waarin jij (aantoonbaar) nadeel kan ondervinden. In je bezwaarschrift geef je aan dat je het niet eens bent met een besluit of de manier waarop het besluit tot stand gekomen is. Vaak mag je dat komen toelichten bij een onafhankelijke commissie.

Wob verzoek

Als je informatie wenst van de overheid omtrent haar handelen, kan je een Wob verzoek indienen. Overheidsinformatie is altijd openbaar en voor iedereen beschikbaar, tenzij de wet bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken, bijvoorbeeld wanneer persoonsgegevens in het geding komen.

Zienswijze

Als er een besluit wordt genomen, zoals je deze vaak in de plaatselijke krantjes ziet staan, kan jij je mening (zienswijze) op geven. Een voorwaarde is dat het besluit nog in concept is. Vind je bijvoorbeeld een groot industrieterrein achter jouw deur niet zo’n goed idee, kan je jouw zienswijze indienen, waar de overheid rekening mee zal moeten houden in het uiteindelijke besluit.

Hoe kan Miss Legal jou helpen?

Kom je er niet uit met de overheid? Schakel dan direct Miss Legal in voor hulp! Op basis van jouw verzoek, zal Miss Legal je laten weten wat de kosten zijn voor onze hulp. Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden en collega’s!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!