biowijn

Biowijn: de nieuwste trend in wijnland

Het kan je niet ontgaan zijn: nu Nederland massaal biologisch eet, lijkt ook de verkoop van biologische wijn een toevlucht te hebben genomen. Biowijn is hip! Maar wat is nu precies het verschil met reguliere wijn en, belangrijker nog, is het ook lekker? Deze maand daarom alles over deze milieuvriendelijke manier van wijn produceren.

Wat is biologische wijn?

Biologische wijn is wijn van biologisch geteelde druiven. Dit wil zeggen dat de wijn op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt geproduceerd; er wordt geen of zo min mogelijk gebruik gemaakt van gentechnologie (een techniek om de bouwstenen van de druivenstok te veranderen), kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Milieuvriendelijker en gezonder

Een goede reden om biologische wijn te drinken is een voor de hand liggende: deze manier van druiven telen is vriendelijker voor het milieu. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat de wijn die hieruit voortkomt ook beter is voor je gezondheid. Biologische wijn bevat namelijk de helft minder sulfiet (een anti-oxidant dat bacteriën en schimmels in wijn doodt en wijn langer conserveert) dan de meeste wijnen die we gewend zijn te drinken, en sulfiet staat erom bekend dat het hoofdpijn, misselijkheid en bij sommigen zelfs een allergische reactie opwekt…

Arbeidsintensief

Dat nog niet alle boeren staan te springen om wijn biologisch te produceren, komt met name omdat de productie veel arbeidsintensiever is. De oogst moet handmatig geplukt worden om zo min mogelijk risico te lopen op schimmelvorming. En waar een reguliere wijnboer zijn ‘zieke’ druivenstokken gewoon behandelt met chemische middelen, knipt de biowijnboer handmatig de aangetaste bladeren weg. Daarnaast zijn de risico’s en de kosten van de productiemethode in een biologische wijngaard hoger.

Dit merken wij natuurlijk als consument: biologische wijn is duurder. En helaas betekent dit niet automatisch dat de wijn ook lekkerder is: het vinificatieproces gebeurt op dezelfde wijze als bij reguliere wijn, en de kwaliteit van de wijn kan dus nog steeds per boer verschillen.

Wijnboeren die biologische wijn verbouwen lopen bewust het risico op een mindere opbrengst en worden gedwongen om een lagere productie te draaien. Toch zetten ze door, en met steeds meer succes. Dus mocht je binnenkort voor het wijnschap staan, twijfelend over die ene – misschien net iets duurdere – biowijn, denk dan aan al die door de hardwerkende boer handmatig geplukte en verzorgde druiven. Dat maakt je flesje wijn toch net even wat specialer en die paar euro’s extra meer dan waard!

 

Bronnen: www.wijn.nl, www.grapedistrict.nl
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!