Crypto staking: wat houdt dit precies in?
De laatste jaren checken wereldwijd miljoenen mensen met enige regelmaat de laatste rangen en standen omtrent de Bitcoin koers. Mensen investeren geld in deze crypto valuta met het idee hier uiteindelijk flink mee te verdienen. Het blijkt echter steeds dat de koers enorm schommelt. Waar hij een tijd geleden zowat door het dak ging, is het de laatste tijd voornamelijk sprake van een daling. Toch is er ook een iets veiligere manier om extra geld te verdienen aan crypto’s. Dit wordt ook wel de crypto staking genoemd. Maar wat is dit precies? En wat heb je er zoal aan? We vertellen het je in dit artikel.
Wat is crypto staking?
Crypto staking is het voor een onbepaalde tijd vasthouden van cryptomunten in je wallet. Dit komt de veiligheid en operaties van een bepaald blockchain network ten goede. Het staken kun je vergelijken met het verkrijgen van rente op bijvoorbeeld een spaarrekening. Je koopt namelijk een bepaalde hoeveelheid van een coin of token die je vervolgens vasthoudt. In ruil hiervoor ontvang je dus een rente op de coins. Deze rente verschilt uiteraard met coin, maar wordt veelal betaald in crypto’s. Goed om te weten is dat het staken alleen mogelijk is bij de zogeheten Proof of Stake coins.
Proof of Stake
Je vraagt je nu ongetwijfeld af wat Proof of Stake is. Dit is een consensus algoritme die het doel heeft transacties te valideren en nieuwe blocks toe te voegen een blockchain. Deze zogenoemde blocks worden gemaakt door mensen die bezig zijn met het staken van de coins. Hierdoor komt er een nieuwe block op het platform. Mensen die dit doen kunnen helpen met het valideren van blocks. Hiervoor moet je eerst een bedrag in de vorm van cryptomunten inzetten als borg. Hierdoor ontstaat er meer zekerheid.
Het ingezette borgbedrag wordt ook wel stake genoemd. Door de cryptomunten te staken, dien je hier een beloning in de vorm van crypto voor te krijgen. Uiteindelijk is het dit het bewijs dat jij betrouwbaar bent.
De voordelen van staken
Eén van de grootste voordelen van een staking is dat je niet over bepaalde ingewikkelde kennis hoeft te beschikken. Dit wordt in principe voor je gedaan, waardoor jij je focus lekker op andere dingen kunt houden. Daarnaast heb je ook geen duur apparatuur nodig. Wat dat betreft scheelt het je een hoop moeite en geld.
Daarnaast hoef je voor een staking maar weinig actie te ondernemen. Het enige wat je hoeft te doen is het aanschaffen van de crypto’s en deze vervolgens vast te houden in de wallet. Doordat de waarde groeit, kan dit uiteindelijk leiden tot een vorm van passief inkomen. Iets waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen.
Als je een bepaalde munt voor langere tijd vasthoudt, dan kun je met deze staking extra winst boeken. Hiervoor dien je wel te beschikken over het nodige geduld. Tot slot draag je met een staking bij aan de kwaliteit en hoogte van de door jouw gekozen cryptomunt. Je begrijpt dat hoe meer mensen dit doen, hoe populairder deze gaat worden.
De nadelen van staken
Een nadeel van het staken van de crypto’s is dat je deze tijdens het vasthouden niet kunt verkopen. Dit kun je pas doen als je tijd verlopen is. Daarnaast dien je een flink bedrag aan crypto’s in te leggen, al wil je er echt een passieve inkomstenbron van maken. Een ander punt wat je in de gaten moet houden is dat je niet kunt inspelen op plotselinge koersveranderingen. Wat dat betreft is het staken voor de zogenoemde daytraders niet geschikt.
Een ander nadeel is dat er in enkele gevallen een minimumdrempel en een minimale stakingstermijn worden ingesteld. Deze aanvullende voorwaarden zijn ongewenst en maken het ingewikkelder. Tot slot kun je sommige cryptomunten alleen staken via een exchange en niet via jouw eigen wallet. Hierdoor heb je de het geheel niet volledig in eigen bezit. Iets dat nog wel eens ongemakkelijk kan voelen.
Eigen verantwoordelijkheid
In dit artikel heb je gelezen over het staken van crypto valuta’s. Je weet als het goed is wat het betekent en hoe je hier mee om kunt gaan. Daarnaast ben je ook op de hoogte van de voor- en nadelen van het staken. Daarom kun jij nu een inschatting maken of het wat voor je is en hier veilig op inspelen. Goed om te weten is dat het altijd binnen de eigen verantwoordelijkheid valt en dat niemand je tot iets verplicht.