De ingrediënten voor een perfect slotwoord van jouw presentatie
Slotwoorden komen er bij de meeste sprekers maar bekaaid af. Nachtkaarseindes als ‘dat was het’ zijn dan vaak het gevolg. En dat terwijl juist het slot een van die weinige plekken is waar je je publiek nog iets mee kunt geven, een boodschap die blijft hangen of een standpunt dat echt overtuigt. Je slot verdient daarom echt veel zorg en aandacht. Om je daarbij te helpen, een bouwplan in vijf stappen.
Stap 1: Waarschuw!
Buit de kracht van je slotwoord uit. Wanneer je belangrijkste boodschap nog moet komen, moet je wel zeker weten dat je hele publiek luistert. Zorg dus dat je toehoorders nog eenmaal de rug rechten. Daartoe kondig je je slot duidelijk en expliciet aan. Geen nachtkaarsen of overrompelingstechnieken hier, maar een aankondiging als ‘Kom ik aan het eind van mijn verhaal …’ of ‘Samenvattend …’ Bereid je luisteraars voor.
Stap 2: De highlights
Vervolgens is het zaak om je hoofdpunten kort en bondig samen te vatten: herhaal je hoofdargumenten nogmaals kort. Op die manier voorzie je je publiek van een inhoudelijke samenvatting (de recapitulatio). Maak je gebruik van een PowerPoint-presentatie? Dan is het fijn om deze belangrijkste punten ook hier nog eens terug te laten komen. Zo vergewis je jezelf ervan dat je boodschap ook echt landt.
Stap 3: Raak je publiek!
Geheel in overeenstemming met onze aard, eindigen wij onze presentaties vaak koel, droog en zakelijk. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg … Maar juist het slot is nog een plek om je publiek te raken, te raken in het hart. De kracht van de affectus, werken op het gevoel van je publiek, moet je niet onderschatten. Herhaal daarom bij voorkeur in je slot nogmaals krachtig en duidelijk je standpunt en vervang daarbij neutrale woorden door sprekende en beeldende. En, last but not least: presenteer je slottekst met volledige inzet!
Stap 4: Houd het kort!
Ook bij het slot geldt: hoe korter, hoe beter (want krachtiger). Een goed slot bedraagt zo’n 10 procent van je gehele presentatie. En afronden is daarbij ook echt afronden: zeg dus nooit ‘Kom ik aan mijn laatste punt’ als het niet echt je laatste punt is. Een slotakkoord is een slotakkoord en niet een aaneenrijging van slotakkoorden (het zogenaamde Beethoven-einde).
Stap 5: Zorg voor een slot dat staat
Geloof het of niet, maar met een slecht slot kun je nog alles verpesten. Besteed daarom met name in het slot aandacht aan je presentatie: spreek uit je hoofd, blijf je publiek aankijken, sta rechtop: schouders neer, kin omhoog, gebruik de juiste gebaren en spreek snel, duidelijk en met nadruk!
Applaus!
Als het goed is, is het nu tijd voor applaus. Neem dat in ontvangst: glimlach en buig. Geen applaus? Blijf dan je publiek aankijken, wacht nog twee tellen en ga dan rustig zitten. En vergeet nooit: hoe je je publiek ook achterlaat (lachend, huilend, hoopvol of wanhopig), alles is beter dan een spreker die zijn publiek zomaar achterlaat.
Tekst: Henri Raven
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!