De verschillen tussen laminaat en PVC
Zowel PVC als laminaat heeft dezelfde luxe uitstraling en is verkrijgbaar in veel verschillende dessin. Dankzij de nieuwste technieken is zowel laminaat als PVC niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer. Zelfs het reliëf van echt hout, de noesten, barsten en scheurtjes, worden perfect nagebootst. Maar wat zijn de verschillen tussen laminaat en PVC? In dit artikel leggen wij het je uit.
Geperste houtvezels & kunststof
Laminaat werd eigenlijk pas voor het eerst in 1977 gebruikt voor vloeren en is gemaakt van een hdf-laag: gedroogde en in elkaar geperste houtvezels waarvan alleen de bovenste laag bedrukt is met een motief. Een PVC-vloer is gemaakt van kunststof. Dit is dus al een belangrijk verschil tussen beiden. Daarnaast heeft pvc over het algemeen een dunnere dikte dan laminaat. Maar ga je nu op pad om laminaat te kopen of PVC? Dat ligt natuurlijk helemaal aan wat jij belangrijk vindt bij een vloer in jouw huis.
Duurzaamheid
PVC-vloeren zijn ijzersterk en gaan jarenlang mee. Daarom wordt dit product ook veel gebruikt in kantoren en sportkantines. Door een goede slijtlaag kunnen PVC-vloeren jarenlang mee, terwijl ze nauwelijks krassen of indrukken vertonen. Dit komt door een extra PU-beschermlaag die de vloer beschermt tegen extreme invloeden van buitenaf. Ook laminaat is duurzaam, al is dit wel afhankelijk van de dikte van de toplaag en de aanwezigheid van een beschermlaag. Beschadigingen op verlijmde PVC-vloeren zijn trouwens vrij eenvoudig te repareren omdat de lamellen vervangen kunnen worden. Bij klik-PVC en laminaat is het vervangen van een plank of lamel veel lastiger.
Gemakkelijk in onderhoud en hygiënisch
Zowel PVC-vloeren als laminaat zijn gemakkelijk in onderhoud. Je hoeft je niet direct zorgen te maken wanneer er een kop koffie over de vloer gaat. Toch is er wel een verschil. PVC is bijzonder vochtbestendig en niet poreus en is dus zeer geschikt voor de badkamer of de kelder. Laminaat is dit in principe ook, echter zijn de naden niet bestand tegen vloeistoffen. Als laminaat te lang bloot wordt gesteld aan water of vocht, dan kan het gaan bobbelen. Het is dus verstandig om een laminaatvloer direct te drogen wanneer er vloeistof op komt. Daarnaast zijn beide vloeren hygiënisch, een PVC-vloer in het bijzonder vanwege zijn antibacteriële behandeling.
Contactgeluid
Een laminaatvloer wordt in het algemeen zwevend gelegd en wordt dus niet verlijmd aan de ondergrond. Het is de ruimte tussen de ondergrond en de vloer die voor geluidsoverlast kan zorgen. PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in twee varianten: een klikvariant en een plakvloer. De klikvariant wordt ook zwevend gelegd, maar zorgt in de regel voor minder geluidsoverlast dan laminaat. Een zelfklevende PVC-vloer wordt direct op de ondergrond geplaatst, er ontstaat dus geen ruimte tussen de vloer en de ondergrond. Hierdoor is er vrijwel geen extra geluidoverlast wanneer je over de vloer loopt. Bij zowel een laminaatvloer als een PVC-vloer kan een goede ondervloer de geluidsoverlast verder verlagen.
Vloerverwarming
Heb jij vloerverwarming of een wens om dit te laten installeren, dan kun je beter voor een PVC-vloer kiezen. Een PVC-vloer is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en heeft een goede warmtegeleiding. Laminaatvloeren zijn mede door het gebruik van een ondervloer eigenlijk niet geschikt voor vloerverwarming. Wil je deze combinatie toch? Dan is het raadzaam om een speciale ondervloer te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat dit extra gebruikskosten met zich meebrengt. De kamer warmt natuurlijk minder snel op door de ondervloer.
De prijs
Over het algemeen kunnen we stellen dat PVC-vloeren duurder zijn dan laminaatvloeren. Prijzen van laminaatvloeren variëren sterk, afhankelijk van kwaliteit, dikte en afwerking. De prijzen van PVC-vloeren liggen eveneens sterk uit elkaar. Over het algemeen geldt echter dat plak-PVC goedkoper is dan klik-PVC.
Toch liever echt en natuurlijk hout?
Klinkt allemaal erg praktisch en onderhoudsvriendelijk en genoeg verschillen tussen laminaat en PVC. Natuurlijk is het echter niet. Is dat wel waar jij in jouw interieur liever voor gaat? Dan past parket wellicht beter bij jou. Parket bestaat namelijk voornamelijk uit echt hout, dit betekent echter wel dat het altijd zal blijven werken. Het zal altijd (licht) blijven krimpen en uitzetten afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Image: Rawpixel
Meer design artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS designrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!