Verschillen QLED en OLED

De verschillen tussen QLED en OLED TV

QLED en OLED zijn twee termen die je tegenwoordig veel tegenkomt als je op zoek bent naar een nieuwe televisie. Zowel QLED-TV als OLED-televisies worden geroemd door zowel kenners als consumenten. Maar wat zijn de verschillen tussen OLED en QLED TV? De term OLED wordt inmiddels alweer enkele jaren gebruikt, terwijl QLED veel recenter zijn intrede heeft gedaan.

Waar de een de voorkeur heeft voor OLED (Organic Light Emitting Diode), kiest de ander liever voor QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode). De uiteindelijke keuze ligt eigenlijk helemaal aan jouw persoonlijk voorkeuren. Benieuwd naar de verschillen? We leggen het hieronder uit.

QLED TV

Na LCD en LED TV introduceerde Samsung in 2017 een nieuwe ontwikkeling op het gebied TV’s: QLED TV. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. Op deze televisies is een extra laagje aangebracht op het scherm, bestaande uit Quantum Dots. Dit zijn nanokristallen van slechts 2 tot 10 nanometer groot. Deze kristallen geven verschillende kleuren af, wat ervoor zorgt dat het kleurspectrum verruimd wordt.

OLED TV

Waar de QLED-tv’s gebruik maken van Quantum Dots, werkt een OLED TV met speciale diodes die zichzelf in- en uitschakelen. Iedere pixel geeft dus zelf licht af. De OLED-technologie verzorgt een hoog contrast in het scherm met diepe zwartwaarden, die niet geëvenaard kunnen worden door andere soorten beeldschermen. Sluit de tv aan en iedere pixel werkt zelfstandig. Zowel donkere als licht scènes in het scherm worden ultra scherp weergegeven. De televisie maakt dus geen gebruik van achtergrondverlichting. Een voordeel van het gebruik van OLED is dat schermen extreem dun geproduceerd worden omdat de achtergrondverlichting ontbreekt. Dit alles zorgt voor een geweldige beeldkwaliteit met ongelooflijke details, prachtige kleuren en zeer goed contrast. Daarnaast beschikken OLED TV’s over een grote kijkhoek en zijn ze energiezuinig.

De verschillen tussen OLED en QLED

Welke techniek beter is, is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Beiden technieken bieden zeer goede kwaliteit, het is maar net aan welke eigenschappen jij de meeste waarden hecht. De belangrijkste leggen wij je hieronder uit.

Helderheid en kleurweergave

De combinatie van het aantal kleuren en de maximale helderheid bepaalt de kleurweergave van een televisie. QLED TV’s blinken uit op dit vlak. De maximale helderheid ligt hoger en ook in verlichte kamers blijft de helderheid hoog. Bij een OLED-scherm ligt de maximale helderheid lager en dit verschil valt vooral op in een verlichte kamer.

Zwartwaarde en contrast

Bij een OLED scherm kan iedere pixel afzonderlijk aan- of uit gezet worden. Dit geeft een mooi contrast in scenes waarbij zowel donkere als heldere beelden worden getoond. Denk hierbij aan een nachtscène waarbij de hemel gitzwart is en de maan helder aan de hemel staat. In tegenstelling tot een OLED scherm, heeft een QLED-scherm niet de mogelijkheid om iedere pixel individueel aan- of uit te zetten. OLED blijft op dit vlak voorlopig de betere keuze.

Reflectie van het scherm

Kijk je vaak overdag tv of kijk je graag in een helder verlichte kamer? Houd er dan rekening mee dat sommige tv-schermen reflecteren.  OLED TV’s hebben over het algemeen meer last van omgevingslicht dan QLED TV’s. Deze schermen beschikken namelijk over een speciaal laagje en over achtergrondverlichting, dit voorkomt weerspiegeling door externe lichtbronnen.

De kijkhoek

Als je met veel mensen TV kijkt, wil je er zeker van zijn dat iedereen goed beeld heeft. Hoe minder je gecentreerd midden voor het scherm zit, hoe meer je last kunt krijgen van beeld- of kleurvervaging. OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek en merk je pas bij meer dan 90 graden links of rechts van het scherm dat de kleuren en helderheid minder worden. QLED-schermen hebben daarentegen een minder brede kijkhoek. Al vanaf een hoek van 50 graden merk je dat de kleuren en helderheid achteruit gaan.

Inbranden van het scherm

Het risico op inbranden bij een OLED TV is gering, maar kan wel plaatsvinden. Vooral wanneer je vele uren achter elkaar naar dezelfde zender kijkt. Er is dan bijvoorbeeld risico op inbranding van het logo. De ontwikkeling op dit gebied staat echter niet stil; bij de nieuwste OLED TV’s worden de pixels eens in de zoveel tijd gereset. Bij QLED TV’s is het risico op inbranden echter nog kleiner; namelijk nihil. Door de Quantum Dots Technologie neemt de kwaliteit van de pixels niet af en hierdoor blijft het scherm helder.

 

Meer tech artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS techrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!