Een romantische rozenboog in de tuin
Als entree naar de tuin of over het tuinpad; een rozenboog is hét toppunt van romantiek. Elk jaar weer geniet je maandenlang van deze prachtige stijlvolle bloemenzee met rozen. Hoe je een rozenboog het beste kunt creëren in jouw tuin? Dat lees je in dit artikel, heel veel succes!
Het basisontwerp
Een rozenboog van hout of metaal koop je kant-en-klaar of maak je zelf. De klimrozen die je ernaast plant, zijn er in allerlei varianten: met kleine of grote bloemen, gevuldbloemig of met open hartjes. Je kunt rozen met verschillende kleuren combineren, bijvoorbeeld roze en rood. De rozen vermengen zich. En kies je voor geurend, dan ben je niet alleen verzekerd van maneschijn, maar ook van rozengeur.
Het aanbinden van de rozenboog
Help je rozenstruik met klimmen door takken vast te zetten met opbindmateriaal. Dit kan met behulp van bindbuis. Kies voor een aantal hoofdtakken die je over de boog leidt. Bind ze niet te strak; de takken groeien nog in de dikte. Van nature komen de bloemen vooral aan de bovenkant, omdat klimrozen naar het licht groeien. Een trucje is ze halverwege horizontaal te buigen en vast te binden. Ze vormen dan nieuwe zijtakken met veel bloemen.
De eerste twee jaar niet snoeien
De eerste twee jaar na het planten, is snoeien niet nodig. Snoei daarna, in de tweede helft van maart, enkele hoofdtakken terug zodat er nieuwe scheuten vormen. Laat daarbij 2 of 3 ‘ogen’ staan; dit zijn plaatsen waar blad zat en hebben de vorm van een smiley. Geen paniek als hij niet meteen uitbundig bloeit; een klimroos steekt zijn energie eerst in groei en daarna pas in bloei.
Handige tips voor het creëren van een rozenboog
- Kies een roos die past bij de hoogte van je boog, de meeste worden 2 tot 3 meter hoog.
- Zet een aantal bogen achter elkaar voor een tunnel van rozen.
- Maak een intiem hoekje: zet een rozenboog tegen een schutting of schuurwand met een bankje eronder.
- Neem een kijkje op www.roses4gardens.nl voor meer rozeninspiratie.