Hoe start ik een webshop?
Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Hoe start ik een webshop? Een eigen winkeltje: wie droomt er niet van? En met de huidige online mogelijkheden kun je je droom makkelijk laten uitkomen. Toch? Een webshop beginnen heeft echter nog wel wat voeten in de aarde. Miss Legal zet vandaag op een rijtje waar je allemaal aan moet denken bij het starten van een webwinkel.
Bedrijfsnaam voor je webshop
Waarschijnlijk ben je begonnen met de core van je business: wat ga je verkopen? Zijn dat zelfgemaakte sieraden, handgemaakte jurken of geïmporteerde spulletjes uit Azië? De keuze is aan jou. Iets minder vrij ben je in de keuze van een bedrijfsnaam. Want dezelfde handelsnaam kiezen als je concurrent is niet zo handig. Bovendien is het juridisch niet slim: op grond van het handelsnaamrecht kan de ondernemer die de handelsnaam al eerder gebruikte jou het gebruik verbieden. Lees meer in onze blog over het kiezen van de juiste handelsnaam.
BV of eenmanszaak?
Volgens de KvK kiezen de meeste startende ondernemers voor een eenmanszaak. Een eenmanszaak is voor startende ondernemers met een omzet, die lager is dan 100.000 euro snel op te richten en fiscaal voordelig. Nadeel is echter dat je persoonlijk aansprakelijk bent. Mocht je niet aan je betalingsverplichtingen meer kunnen voldoen of door je klanten aansprakelijk worden gesteld voor jouw fouten, dan zijn ook je privé bezittingen niet veilig. Bij een BV ben je in eerste instantie niet privé aansprakelijk. Mocht je BV failliet gaan door wanbeleid, welke jou toegerekend kan worden, dan loop je het risico dat je wel, ook in privé aansprakelijk gesteld kunt worden. Verder ben je als ondernemer in dienst bij je eigen B.V., het nadeel hiervan is dat je als directeurgrootaandeelhouder (DGA) een minimaal jaarsalaris dient te genieten van 44.000 euro. Er gelden hier wel uitzonderingen voor, vooral voor startende ondernemers. Meer weten? Lees meer over rechtsvormen.
Partners
Werk je samen met partners? Dan is een VOF (voor bedrijf) ideaal. Helaas ben je ook bij een VOF persoonlijk aansprakelijk. Ook voor schulden van je vennoten! Een BV of maatschap kan een uitkomst bieden. Bij een maatschap (bedoeld voor uitoefening van een vrij beroep) ben je alleen aansprakelijk voor jouw eigen deel in de maatschap. Let op: als je getrouwd bent, is ook je echtgenoot niet veilig wanneer je persoonlijk aansprakelijk bent. Jouw bezittingen zijn immers (bij een gemeenschap van goederen) ook je echtgenoots bezittingen. Dek je in en bescherm je partner met huwelijkse voorwaarden.
Website en logo
Uiteraard heb je voor jouw online bedrijfje ook een mooie website (webshop) nodig. En een leuk logo, dat naast je website ook op je visitekaartjes, briefpapier en productverpakkingen kan worden gebruikt. Maar wist je dat er op het ontwerp van een website en logo auteursrecht kan rusten? En dat de ontwerper die je inhuurt in beginsel deze auteursrechten op het ontwerp toekomen? Maar geen paniek: stel voorafgaand aan de opdracht een contract op, waarin je afspreekt dat eventuele auteursrechten op je website en je logo overgaan van de ontwerper op jou als opdrachtgever. Miss Legal kan jou hiermee helpen. Meer weten? Lees onze blog over auteursrecht op je website.
Intellectuele eigendomsrechten
Niet alleen je (het ontwerp van je) website en je logo kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn, maar ook teksten, foto’s en video’s op je website, en je producten zelf. Auteursrecht ontstaat ‘automatisch’ als je een origineel (nieuw) werk hebt gecreëerd, waarbij creatieve keuzes zijn gemaakt. Alleen jij hebt dan het recht dit werk te publiceren en te verspreiden, en kan anderen dit verbieden. Let op: ook als jouw teksten, foto’s of producten worden nagemaakt of overgenomen met bronvermelding, kun je je hier nog steeds tegen verzetten! Ook het merkenrecht en het modellenrecht kunnen uitkomst bieden bij copycats. Lees hier meer:
– Intellectueel eigendomsrecht voor jouw bedrijf
– Auteursrecht op teksten
– Heeft de freelancer auteursrecht op mijn blog?
Belastingregels
Welke belastingregels voor jouw bedrijf gelden, is afhankelijk van je ondernemingsvorm. In ieder geval dient elke ondernemer die bijvoorbeeld voor een eenmanszaak, maatschap of een VOF kiest in beginsel elk kwartaal btw-aangifte en elk jaar aangifte inkomstenbelasting te doen. Let op: ook als je je een paar dagen voor het einde van een kwartaal als ondernemer inschrijft (bijvoorbeeld 28 maart), dien je nog steeds aangifte te doen voor het eerste kwartaal. Ook als je geen euro hebt omgezet. Dit geldt overigens ook voor latere kwartalen wanneer je geen omzet hebt behaald, zolang je als ondernemer staat ingeschreven bij de KvK en jij je onderneming niet hebt gestaakt. Tevens is het belangrijk om een goede administratie op te zetten en bij te houden. Dit is wettelijk verplicht. Je bent ook verplicht de administratie van je onderneming 7 jaar te bewaren. Dat geldt ook voor je rekeningafschriften. Bij eenmanszaak, maatschap en VOF dienen ook je privé rekeningafschriften bewaard te blijven. Dus let er op als je van bank wisselt. Het advies is om de administratie digitaal te bewaren en als het even kan op een externe harde schijf, zo voorkom je dat wanneer je computer crasht je administratie niet verloren gaat.
Maak van je administratie ook altijd een kopie, je blijft immers zelf verantwoordelijk voor je administratie. Zorg dat je bij het aanbieden van je producten en diensten duidelijkheid geeft over de totale prijs inclusief btw. Bied je je diensten en/of producten ook buiten Nederland aan, laat je dan vooraf informeren over de internationale belastingregels.
Verplichtingen webshop
Sinds 2014 moeten webshops aan strengere wettelijke eisen voldoen. Zo moet op jouw website duidelijk blijken wie je bent, wat je verkoopt, wat dat kost, en onder welke voorwaarden er wordt geleverd en kan worden geruild. In ieder geval heeft elke online consument tegenwoordig veertien dagen lang het recht om een product zonder reden kosteloos te retourneren. Hiervoor moet je een standaard retourdocument aanbieden op je website. Ook moet je als webwinkelier – omdat je persoonsgegevens verwerkt bij bestellingen – laten weten wat je precies met gegevens van klanten doet. Dit kan in een privacyverklaring. Lees hier meer over het nieuwe webwinkelrecht.
Samenwerken met anderen
Last but not least: leg altijd alle afspraken vast. Met leveranciers, distributeurs, potentiële partners, etc. Om veilig inhoudelijke gesprekken te voeren vóór er een contract is getekend, kun je een geheimhoudingsovereenkomst laten tekenen. Eenmaal tot een deal gekomen? Leg het vast in een contract. Ook e-mails zijn schriftelijke bewijzen van gemaakte afspraken! Voor contracten die je vaker sluit, bijvoorbeeld koopovereenkomsten met consumenten of B2B, is het handig om algemene voorwaarden te hebben. Miss Legal kan jouw contracten en voorwaarden zowel opstellen als nakijken. Meer weten over contracten en algemene voorwaarden? Lees één van onze blogs over dit onderwerp:
– Veilig samenwerken met anderen
– Afspraken nakomen
– Algemene voorwaarden de meest gestelde vragen
Hoe kan Miss Legal jou helpen?
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, of hulp kunnen gebruiken in een soortgelijke kwestie, neem dan gerust contact met ons op.
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!