bont
CSG Gloves

Hoe weet je of nep bont wel echt namaakbont is?

(Image credit: CSG Gloves)

Gelukkig is voor de overgrote meerderheid van de consumenten echt bont tegenwoordig absoluut onacceptabel, en grote namen zoals The Kooples, Hugo Boss en Giorgio Armani hebben het onlangs uit hun collecties verbannen en hun namen toegevoegd aan de lange lijst van bontvrije merken. Wist jij echter dat echt bont steeds vaker onterecht als namaakbont wordt aangeduid? Daarom geeft Stichting PETA Nederland tips en trucs om de aankoop van kleding die op wrede wijze is geproduceerd te herkennen en hierdoor te voorkomen.

De prijs is geen betrouwbare indicator meer

Omdat de kwaliteit van namaakbont de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, lijken synthetische opties vaak op het echte werk en voelen ze ook zo aan, waardoor het soms moeilijk is voor de consument om onderscheid te maken tussen echt en nep. De prijs is geen betrouwbare indicator meer, aangezien echt bont uit China steeds vaker gelabeld wordt als ‘namaak’ op kleding die over de hele wereld verkocht wordt. Wat zijn dan wel de herkenbare verschillen tussen nep bont en echt bont?

Scheid het bont en kijk naar de aanhechting

Namaakbont is meestal aangehecht aan gaas of gewoven stof. Echt bont is daarentegen aangehecht aan huid.

Kijk naar de punten van de haren

Echte dierenharen lopen spits toe, tenzij ze geschoren of geknipt zijn. Namaakbont heeft echter vaak botte uiteinden. Dus als de haren spitse uiteinden hebben, neem dan het zekere voor het onzekere en laat het kledingstuk in het rek hangen.

Doe een brandtest (als je het kledingstuk al in je bezit hebt)

Verwijder een paar haren, houd ze met een pincet boven een onbrandbaar oppervlak en steek ze dan aan met een lucifer of aansteker. Brandend dierenhaar ruikt als brandend mensenhaar. Namaakbont, dat vaak van polyester wordt gemaakt, ruikt naar brandend plastic wanneer je het aansteekt.

Image credit: CSG Gloves