Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden: “Yes you can!”

Onlangs verscheen in het FD het volgende artikel: “Het salaris van vrouwen ligt in Europa gemiddeld aanzienlijk lager dan dat van mannen. Het loonverschil in de Europese Unie (EU) lag in 2015 op 16,3%, en bleef hiermee stabiel ten opzichte van vijf jaar eerder. Dit meldt statistisch bureau Eurostat vandaag. De ongelijkheid is groter in managementfuncties, waar vrouwen gemiddeld 23,4% minder verdienen.” Onderhandelen over je salaris is belangrijk!

Minder loon

Vrouwen krijgen over het algemeen minder loon dan hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen. Onlangs heeft het College voor de Rechten van de Mens dit (weer) bevestigd. Het loont om meer te weten over arbeidsvoorwaarden: door je persoonlijke marktwaarde in te schatten kun je meer eisen stellen. In deze blog beantwoorden wij in het kort drie vragen over arbeidsvoorwaarden: 1) Waar kun je arbeidsvoorwaarden vinden? 2) Welke smaken zijn er? 3) Kun je over arbeidsvoorwaarden onderhandelen?

Waar kun je de arbeidsvoorwaarden vinden?

Je kunt de arbeidsvoorwaarden in de volgende documenten vinden:

  • arbeidsovereenkomst
  • cao / Reglement van arbeidsvoorwaarden
  • salarisstrook
  • arbeidsvoorwaardenoverzicht (HRM kan je een overzicht verstekken)

Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop een werknemer voor de werkgever werkt. Je hebt drie smaken: primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden:

  • primaire arbeidsvoorwaarden: arbeidsvoorwaarden die je werkgever uitkeert in geld: loon, vergoeding studiekosten, vergoeding vakliteratuur, vakantiegeld, reiskostenvergoeding etc. Deze kun je terug vinden op je salarisstrook;
  • secundaire arbeidsvoorwaarden: arbeidsvoorwaarden die je werkgever niet uitkeert in geld maar wel in geld waardeerbaar zijn: pensioenregeling, vakantiedagen, laptop van de zaak, studieverlof, collectieve ongevallenverzekering etc.;
  • tertiaire arbeidsvoorwaarden: arbeidsvoorwaarden die je werkgever niet uitkeert in geld, niet of moeilijk in geld waardeerbaar zijn, maar wel een onderdeel zijn van de overeenkomst tussen jou en je werkgever: doorgroeimogelijkheden, flexibele werktijden, arbeidsomstandigheden etc.

Kun je over arbeidsvoorwaarden onderhandelen?

Jazeker! Doen! Over bijna alle arbeidsvoorwaarden kun je onderhandelen. Bereid je daarom goed voor: doe een onderzoek naar loon bij soortgelijke banen. Wat is voor jou de ideale werkomgeving? Bepaal carrière technisch waar je tussen nu en vijf jaar wilt zijn. Stel een agenda op met de punten die jij wilt bespreken. Geef niet in één keer al je kaarten weg, tast eerst af wat je toekomstige werkgever jou kan bieden. Ga niet te snel akkoord! Je hoeft geen informatie te geven over je huidige arbeidsvoorwaarden. Zorg ervoor dat je uitgerust en ontspannen naar het sollicitatiegesprek gaat.

 

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!