Powervrouw Tess, de Jamie Oliver van de cocktails

Voor de rubriek Lifestyle NWS Business Lady interviewen wij een aantal inspirerende, talentvolle en sophisticated business ladies over hun weg naar succes. Tijdens de vorige editie was het de beurt aan Maira Evers. Deze week spraken wij met Tess Posthumus!

‘Je hebt showpony’s én je hebt bartenders. Tom Cruise in de film Cocktail? Dat is niet wat het vak bartender inhoudt. Heel leuk dat hij kan jongleren met flessen en af en toe eens een one night stand scoort, maar échte bartenders zijn bezig met smaken en gastvrijheid, niet met hun eigen ego.’ Een gestoord feestje in Libanon, een exclusieve beach club op Bali of een rooftopbar in L.A.; Tess Posthumus (28), de beste vrouwelijke bartender ter wereld, reist de hele aardkloot over. Maar haar roots is deze beroemde cocktailkoningin zeker niet vergeten. In het weekend staat ze nog gewoon achter de bar bij Door 74, de speakeasy in Amsterdam, waar ze de fijne kneepjes van het vak heeft geleerd. Haar weg naar succes?

Door 74

In 2009 was Tess een doodgewone bierdrinkende student die een bijbaantje zocht in de horeca en nog net wist wat er in een mojito ging. Maar toen ze aanbelde bij nummertje 74 in de Reguliersdwarsstraat nam haar leven een onverwachte wending. Achter die deur ging de meest prestigieuze cocktailbar van Nederland schuil en zij had daar die avond een verkapt sollicitatiegesprek. ‘Een vriend van me stond daar achter de bar en had me gevraagd of ik gezellig een drankje kwam doen. Het leek een avond als zovelen, totdat ik de volgende ochtend gebeld werd door de eigenaar. Bleek ik die avond stiekem te zijn gekeurd. Ik paste goed in het team, vond hij. Of ik misschien een baantje in de bediening wilde. Graag! Ik was een beetje uitgekeken op het eetcafé waar ik op dat moment nog werkte en was wel toe aan een nieuwe uitdaging.’

Studeren versus shaken

Onder toeziend oog van haar manager begon Tess met het shaken van cocktails. Eerst alleen op de rustige dagen, maar toen ze beter werd ook op de drukke momenten. Het bijbaantje voelde al snel als hobby. Nadat ze de klassiekers onder de knie had, begon ze zelf te experimenteren. ‘En vervolgens is het dus compléét uit de hand gelopen.’ Haar universitaire diploma’s voor Media & Cultuur én Sociologie verdwenen in een la. Ze besloot zich volledig op het shaken te storten. ‘Ik heb er nog even tegen gevochten, braaf het gebaande pad bewandeld, maar dit bleek mijn roeping.’

Koken op het hoogste niveau

Terwijl de meeste familieleden furore maakten in de rechten of de geneeskunde, veroverde Tess de wereld van de mixology. ‘Wat mijn vak zo bijzonder maakt? Het is geen gooi- en smijtwerk met flessen, het is koken op het hoogste niveau, maar dan met vloeistoffen. Iedereen kan met een shaker aan de slag. Maar ik vergelijk mezelf met een chef-kok, die zie je ook niet jongleren met zijn messen. Aan mijn bar kom je niet voor trucjes maar voor een goede avond met gebalanceerde cocktails.’

World’s Best Female Bartender

De afgelopen jaren sleepte ze de ene na de andere prijs in de wacht. Zoals op World Class, een event waar ze vorig jaar met 52.000 deelnemers streed voor de titel ‘World’s Best Bartender’ en naar huis ging als de nummer 8 én ‘World’s Best Female Bartender’. Wat maakt haar zo goed? ‘Tijdens zo’n wedstrijd word je op verschillende onderdelen getest. Je moet bijvoorbeeld blind proeven, in een bepaalde tijd zoveel mogelijk cocktails bereiden en een aantal kennisvragen beantwoorden. Ik ben niet de allersnelste mixer en ik heb ook absoluut niet de meeste kennis in huis. Er zijn bartenders die in één onderdeel ontzettend uitblinken maar ik denk dat ik op elk onderdeel wel redelijk goed scoor en op die manier constant ben.’

Cocktails met Tess

Haar deelname aan cocktailwedstrijden en het fantastische netwerk dat ze door haar internationale werk en bij Door 74 heeft opgebouwd – ‘Door 74 behoort tot de top 50 beste cocktailbars ter wereld, we krijgen bartenders van over de hele wereld over de vloer’-, hebben haar nationaal en internationaal op de kaart gezet. ‘Met al die social media accounts van me ben ik ook gewoon een schaamteloze promo homo hoor. Tegenwoordig een must voor succes.’ Ze is wekelijks te horen op BNR, schrijft voor het Parool, organiseert events in binnen- en buitenland, mixt drankjes voor the rich and famous, blogt, vlogt en ze heeft net haar eerste boek uitgebracht. ‘Ik wil de Jamie Oliver van de cocktails worden en daar hoort ook een boekenlijn bij. Met Cocktails met Tess kom ik een stapje dichter bij mijn droom. Daar waar Jamie ons leert om zonder al teveel poespas lekker en gezond te eten, wil ik Nederlanders leren om te genieten van mooie drankjes, in plaats van alleen maar te zuipen.’

Superfoods? Superdrinks!

‘Van Azië tot Amerika, cocktails zijn hot. Toch is die cocktailcultuur in Nederland nog niet echt losgebarsten. We drinken een biertje of een wijntje en als we écht los gaan bestellen we een baco. Het is nog vaak: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Terwijl we op het gebied van eten wél bewust bezig zijn. De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig superfoods, hoog tijd om ook bewust met onze drankjes om te gaan! Alvast een paar cocktail tips. Ten eerste: gebruik altijd verse ingrediënten. Koop dus verse citroen en limoen, niet van die knijpflesjes uit de supermarkt. Punt twee: gebruik veel ijs. Men is vaak een beetje bang voor ijs, want daar wordt een drankje toch waterig van? Met twee blokjes ijs in het glas is het antwoord ja. Omdat ze maar met z’n tweetjes zijn moeten ze ontzettend hard werken om het drankje koel te krijgen. Daardoor gaan ze smelten. Maar samen staan ijsblokjes sterk. Hoe meer ijs, hoe minder de moeite om de temperatuur laag te houden. Gooi dat glas maar lekker vol! Bezuinig ook niet op de drank. Je hoeft echt geen vodka van een paar honderd euro aan te schaffen, maar ga ook niet voor de goedkoopste.’

Shaken not stirred

Naast do’s en dont’s, recepten, dranksoorten, cocktailglazen, bartools en technieken komen er in het boek ‘Cocktails met Tess’ ook een aantal leuke anekdotes voorbij. James Bond zijn ‘shaken, not stirred’ Martini bijvoorbeeld, waarom doet die man daar altijd zo pietluttig over? Tess legt uit: ‘Als je een cocktail shaked, komt er iets meer water vrij dan wanneer je dezelfde cocktail zou stirren. Daarom bestelt hij voor zichzelf altijd shaken en voor zijn tegenstanders de stirt versie, zodat deze vijandige drankpartner sneller dronken en dus minder scherp wordt. Hartstikke leuk bedacht van 007, maar eerlijk gezegd is het verschil in alcoholpercentage verwaarloosbaar.’

Hollandse Jenever voor het Afrikaanse opperhoofd

Deze anekdote kon Tess rechtstreeks uit haar scriptie voor Media & Cultuur plukken, die ging namelijk over James Bond en zijn drankkeuzes. ‘Tijdens mijn studies timmerde ik al flink aan de weg als bartender. Daar waar mogelijk bracht ik die twee werelden bij elkaar. Zo ging mijn scriptie voor Sociologie over jenever. Bij jenever denkt men nog vaak aan opa maar wist je dat gin rechtstreeks afstamt van deze drank? De VOC zorgde voor de internationale verspreiding van jenever. Als zij ergens aan land gingen, ruilden ze de drank in voor lokale producten. Sommige stammen in Afrika waren zelfs zo gecharmeerd van onze jenever dat er alleen onderhandeld kon worden als je een fles voor het opperhoofd bij je had. Als je een beetje gaat graven, kom je zulke leuke feiten tegen. Het vuurwater van de indianen? Hoogstwaarschijnlijk jenever! Nou, meer van dat in mijn volgende boek dat, jaja, over jenever gaat.’

Delegeren voor dummies

Boeken schrijven, freelancen, workshops geven, events organiseren, bloggen, vloggen, veel reizen en ’s nachts werken, dat klinkt niet echt als een rustig bestaan… ‘Toevallig ben ik net een boek over timemanagement aan het lezen. Want alles mag wel een beetje strakker geregeld. Ik heb het gevoel alsof ik al jaren rondren als een kip zonder kop. Eigenlijk heb ik iemand nodig die mijn interviews inplant, achter facturen aanzit die nooit op tijd worden betaald, mails beantwoordt, dat soort rompslomp. Maar dan moet ik misschien eerst nog even een ‘Delegeren voor Dummies’ boek lezen.’ En een sociaal leven, lukt dat nog een beetje? ‘Mijn beste vrienden (red. de chefs van Guts & Glory en Breda) werken in de horeca en hebben net zo’n hectisch bestaan als ik, dat scheelt. ‘Maar ook mijn vriendin, die voor de VPRO werkt, kom ik thuis gelukkig nog regelmatig tegen. Ik ben zo’n twee keer per maand in het buitenland en werk een dag in de week achter de bar bij Door 74. Verder zit ik voor een bartender eigenlijk belachelijk veel op kantoor. Al die consultancy klussen, seminars, trainingen en het schrijfwerk doe ik overdag.’ En over tien jaar? ‘Dan ben ik de Jamie Oliver van de cocktails en heeft elk huishouden een cocktailshaker in de keuken staan.’

P.6-©-Dana-van-Leeuwen

 

Tekst: Sophie Verschoor
Beeld: Dana van Leeuwen
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op TwitterFacebookInstagram en Pinterest!