biodiversiteit

Praktische tips voor meer biodiversiteit in eigen tuin en balkon

De biodiversiteit holt achteruit. Het gaat slecht met insecten, met wilde dieren, met alle natuur. Gelukkig kun je op jouw niveau iets doen. Namelijk tegels verwijderen, graszoden uitsteken en een klein stukje groen aanleggen met biologische, dus onbespoten planten. Of het nou een tuin is of een balkon of dak: elke vierkante meter telt!

Voedselbosje – eten uit eigen tuin, weinig werk, meer biodiversiteit

Jaarlijks 15 smaken oogsten uit eigen tuin, terwijl de natuur het werk doet! Met het voedselbosje bestaat uit heesters, bessenstruiken en een boel kruiden in je tuin. Samen vormen ze een voedselbos in het klein: van alles wat je plant kun je oogsten, en doordat de planten in verschillende lagen groeien, van heester tot bodembedekker, werken ze onderling goed samen. Ze verbeteren samen snel de bodem, je legt er CO2 mee vast én doet iets goeds voor insecten en vogels. Eet smakelijk!
Meer over het voedselbosje

Bommetje biodiversiteit – leuk om cadeau te geven

In dit vrolijke doosje zitten naast een cadeaubon, een zakje bloemenzaden, en kaartjes om vlinders en bijen te herkennen. De gelukkige ontvanger weet zodoende wie er straks nectar zit te slurpen! Laat dit doosje naar jezelf sturen (zodat je het cadeau kan geven) of direct bezorgen bij de gelukkige. Insecten komt u maar!
Meer over het doosje biodiversiteit

biodiversiteit-2
Beeld: alfred-schrock

Vlinders verwennen

De vijf bloeiers zijn allemaal vaste planten en allemaal zijn ze aantrekkelijk voor wat de Vlinderstichting kroeglopers noemt, vlindersoorten die niet heel specifiek zijn maar gemakkelijk nectar slurpen van allerlei soorten en van bloem naar bloem en tuin naar berm en terug vliegen om aan hun trekken te komen. Het Pijpestrootje is een gras waar meerdere soorten graag hun nageslacht op voortbrengen: zo zorg je niet alleen voor wat te eten, maar ook voor een plek om voort te planten.
Of de vlinders langskomen hangt natuurlijk ook af van de omgeving: in de buurt moeten vlinders meer kunnen eten, en een plek hebben om zich voort te planten. Zit dat goed, dan zou kun je deze vlinders spotten op de planten in het vlinderpakket:
Dagpauwoog, Atalanta, Kleine Vos, Klein Koolwitje, Distelvlinder, Dikkopje, Koninginnenpage, Nachtvlinders.
Meer over het vlinderpakket

Inheemse planten – Doen!

Inheemse planten, ook wel heemplanten, zijn plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen. Ze zijn extra goed voor bijen en andere insecten. Planten en insecten zijn samen geëvolueerd, waardoor sommige planten en insecten elkaar nodig hebben om te leven. Sommige rupsen willen bijvoorbeeld alleen van één specifiek blad eten. Is de plant er niet meer, dan sterft de vlinder uit. We moeten het dus zo aangenaam mogelijk maken voor de insectensoorten die er nog wel zijn. Dat kan door meer inheemse planten in je tuin of op je balkon te zetten!
Meer over inheemse planten

Tuiny Haag

Plant een Tuiny Haag, als natuurlijke afscheiding in je tuin. Door de planten dicht bij elkaar te planten groeit de haag extra snel, en verbetert de kwaliteit van de bodem ook in rap tempo. Op die manier staat er binnen twee jaar een wilde haag in je tuin, waarin vogels en egels bescherming en eten vinden, allerlei nectarslurpers voedsel kunnen vinden en waar diertjes zich kunnen voortplanten. Hoe meer van dit soort eilandjes door Nederland, hoe meer kans soorten hebben om te overleven.
Meer over de Tuiny Haag