Presenteren: 5 dingen om te vermijden
Als je een presentatie moet houden, is het verstandig om op een aantal zaken te letten. De fouten die het vaakst bij een presentatie worden gemaakt, zijn onder te verdelen in vijf categorieën. Iedere categorie fouten is te voorkomen als je weet wat je moet doen. Argumentatiespecialist Henri Raven legt uit.
1. De regie kwijtraken
Lees als spreker je publiek niet de les. Zeg bijvoorbeeld niet dat ze tijdens jouw presentatie niet op hun telefoon mogen kijken. Zorg er in plaats daarvan voor dat je verhaal zo interessant is, dat je toehoorders wel naar je móéten luisteren en ze al het andere om hen heen vergeten.
2. Klagen over jezelf
Begin nooit met een excuus. Dat jij zelf pas kort geleden gevraagd bent, interesseert je publiek niets. Zij komen voor de inhoud, ongeacht of jij nu een jetlag hebt of moe bent. Klagen over jezelf hoort niet in je presentatie thuis.
3. Slecht voorbereiden
De voorbereiding van een presentatie is essentieel. Dat varieert van de technische aspecten (doet de beamer het wel?) tot de lengte van je verhaal. Voorkom dat je aan het einde van je spreektijd nog lang niet klaar bent. Time van tevoren hoe lang je presentatie duurt. Het is ook verstandig om de plaats waar je gaat presenteren te verkennen. Weet waar je komt te staan. Waar zet je je glas water neer en kan je iedereen in de zaal zien?
4. Onbeleefd zijn
Blijf altijd beleefd tegen je publiek. Zeg niet ‘u hoeft niets op te schrijven’. Als een toehoorder iets wil opschrijven, is dat zijn of haar keuze. Dit sluit aan bij het punt dat je de regie niet kwijt wil.
5. Stopwoorden
Sommige sprekers hebben last van stopwoorden. Als je een bepaald woord te vaak gebruikt, leidt dat af van de inhoud. Een klassieker is ‘zeg maar’. Vaak merk je dat je een stopwoord gebruikt als er bij bepaalde woorden ineens mensen in de zaal reageren. Andere woorden die je moet vermijden, zijn afsluitende woorden als je toch nog verder gaat. Dus zeg alleen maar concluderend of tot slot als het einde echt nadert. Anders voelt het publiek zich bedrogen. Datzelfde geldt voor ‘ik houd het kort’ en vervolgens een uitgebreid verhaal vertellen.
Wees je er ook van bewust dat presenteren iets anders is dan voorlezen. Lees niet je slides voor of een artikel dat je zelf hebt geschreven. Als je al slides gebruikt, schrijf er dan niet te veel informatie op.
Tot slot is het goed om je te realiseren dat een beetje spanning voor je presentatie goed is. Dat zorgt ervoor dat je scherp bent. Benoem die alleen niet in je presentatie. Vaak merkt het publiek niets van je zenuwen. Als jij het erover hebt, letten mensen daar extra op.
Tekst: Henri Raven
Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!