Sollicitatievragen over ziekte, zwangerschap & leeftijd
Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: sollicitatievragen over ziekte, zwangerschap & leeftijd.
Wij ontvangen regelmatig de volgende vragen: 1) Moet je ziekte, zwangerschap of leeftijd melden tijdens een sollicitatiegesprek? 2) Mag je toekomstige werkgever hiernaar vragen? 3) Wat moet je doen als je potentiële werkgever je in een sollicitatieprocedure op grond van ziekte, zwangerschap of leeftijd afwijst? In dit artikel beantwoorden wij deze vragen!
Sollicitatievragen over een chronische ziekte en/of psychische klachten:
- Je bent alleen verplicht om een mededeling te doen als de psychische of fysieke klachten waarvan jij weet of behoort te weten jou ongeschikt maken voor een goede vervulling van de functie. Je potentiële werkgever mag niet naar psychische of fysieke klachten vragen.
- Een chronische ziekte kan door een medische keuring worden ontdekt. Je potentiële werkgever mag niet ‘zomaar’ aan je verzoeken om een medische keuring te ondergaan. Alleen voor functies die bijzondere medische eisen stellen mag er door de werkgever om een medische keuring worden gevraagd.
- Word je door de werkgever in de sollicitatieprocedure afgewezen op grond van je ziekte, en kun je dat bewijzen, dan levert deze handeling direct onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte op. Je kunt dan een klacht indienen bij het College van de rechten van de mens. Voorbeeld: een vrouw met overgewicht werd afgewezen door een postbedrijf vanwege haar overgewicht. Overgewicht is op grond van de wet een chronische ziekte. Het College oordeelde dat het postbedrijf verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte had gemaakt.
Sollicitatievragen over zwangerschap:
- Je hoeft geen informatie te verstrekken over je zwangerschap. Je potentiële werkgever mag hier ook niet naar vragen.
- Vertel je uit jezelf dat je zwanger bent, of is het gewoonweg te zien, en kun je op een later moment bewijzen dat je bent afgewezen omdat je zwanger bent, dan levert dat direct verboden onderscheid naar geslacht op. Je kunt dan een klacht indienen bij het College van de rechten van de mens. Voorbeeld: een sollicitante kon een e-mailbericht aan het college van de rechten van de mens overleggen waarin haar zwangerschap wordt benoemd als reden van afwijzing en waarin ze werd uitgenodigd opnieuw te komen praten na afloop van haar zwangerschapsverlof. Het College heeft in deze zaak geoordeeld dat de werkgever direct onderscheid naar geslacht had gemaakt.
Sollicitatievragen over leeftijd:
- Je hoeft niet je leeftijd te melden tijdens een sollicitatieprocedure. Dit is alleen anders als je weet of had kunnen weten dat de leeftijd relevant is voor de functie. Het kan zijn dat je potentiële werkgever een bepaalde leeftijd voor een functie in een vacature vermeldt. In dat geval moet hij kunnen aantonen dat de leeftijd relevant is voor de functie.
- Word je tijdens de sollicitatieprocedure afgewezen op grond van je leeftijd, en kun je dat bewijzen, dan maakt de werkgever direct onderscheid op grond van leeftijd. Voorbeeld: een 57-jarige man werd door Oxfam Novib als vrijwilliger op Lowlands afgewezen omdat hij te oud zou zijn voor het team. Het team bestond op dat moment uit vrijwilligers rond de 20 jaar. Het College oordeelde dat Stichting Oxfam Novib direct onderscheid op grond van leeftijd had gemaakt door de man vanwege zijn leeftijd af te wijzen.
Miss Legal
Image: Pixabay
Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!