Verzorging van je tanden: do’s & dont’s
-
- De eerste tandenborstels werden rond 1750 in China gemaakt van varkenshaar. Pas in 1978 werd dit varkenshaar vervangen door nylon.
-
- Vroeger poetste mensen niet met tandpasta en een tandenborstel maar met een takje van een geneeskrachtige boom of plant. Ook zout werd wel gebruikt om tanden mee te poetsen. In andere oude culturen, bijvoorbeeld bij de oude egyptenaren, werd as gebruikt om tanden mee te poetsen.
-
- De kleur van tanden en kiezen wordt bepaald door de dikte en kleur van het tandbeen wat onder het glazuur zit. Hoe dikker, hoe geler. Daarom zijn hoektanden geler en melktanden witter.
-
- Het beste is om 2x per dag 2 minuten je tanden te poetsen.
-
- Een mens verbruikt gemiddeld 5 liter water per dag tijdens het poetsen van de tanden.
-
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elektrische tandenborstels meer tandplak verwijderen dan normale handtandenborstels.
-
- Als je net een zure drank hebt gedronken (sinaasappelsap, appelsap, cola), moet je minimaal een uur wachten met tandenpoetsen. Het zuur tast het tandglazuur namelijk aan. Wanneer je eerder gaat poetsen, kun je het glazuur kapot poetsen. Drink zuurhoudende drankjes met een rietje om beschadiging van het glazuur te beperken.
-
- Het is zeer belangrijk om de ruimtes tussen de tanden schoon te houden, maar het is ook belangrijk om het tandvlees soepel te houden, dat kun je het best doen met tandenstokers of flosdraad. Wanneer je dit doet mag je tandvlees geen pijn doen. Een goede tandenstoker is gemaakt van een zachte houtsoort. Hij is driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Wanneer je de tandenstoker met speeksel vochtig maakt, verminderd de kans op breuk.
-
- De meeste mensen kiezen de tandpasta die ze lekker vinden. Het belangrijkste van een goede tandpasta is, dat het een niet schurende tandpasta is en dat de tandpasta fluoride bevat.
-
- Verwissel je tandenborstel na drie maanden. Een tandenborstel verliest zijn poetskracht door gebruik (30% van de poetskracht verdwijnt na 3 maanden slijtage) en verzamelt ook een berg bacteriën uit de badkamer/toilet (7 miljoen na 3 maanden).
Meer beautynieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS beautyrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!