woonboerderij

Te koop: authentieke woonboerderij, met leefcomfort anno-nu

Een aan de buitenkant prachtige authentieke woonboerderij uit 1768, met respect voor historie en authenticiteit herbouwd in 2006-2007, met alle leefcomfort anno-nu. Je vindt dit pareltje, in het dorp Anloo, net onder de rook van Assen en Groningen. Dit dorp koestert de status ‘beschermd dorpsgezicht’ én geldt als meest duurzame dorp van Drenthe. De woonboerderij is uitstekend geïsoleerd (energielabel A) en beschikt over een warmtepomp. De autenthieke stijl van 1768 aan de buitenkant, compleet nieuw en duurzaam van binnen, hoe uniek is dat! En het mooiste? Het staat te koop.

Anloo en omgeving

Het pittoreske Anloo, is onderdeel van het Nationale Park Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Een oer-landschap, gevormd in de voorlaatste ijstijd. Natuur en cultuurgrond vormen hier een bijzondere match. Bloemrijke hooilanden langs de oevers, omgeven door houtwallen. Een lappendeken van akkers, heideveldjes, vennen en bos op de hoger gelegen delen. 

Anloo zelf beschikt over een basisschool, een café en een hotel. Voor de dagelijkse boodschappen kun je het beste even doorrijden of fietsen naar het 2 kilometer verderop gelegen Annen. Naast een ruim aanbod aan eerste levensbehoeften beschikt Annen eveneens over fijne sportaccommodaties en een mooi buitenzwembad. 

In de directe omgeving van Anloo kun je heerlijk fietsen, wandelen en paardrijden, ook is er een MTB-route. Kortom: overal om je heen kun je (al dan niet actief) genieten van het buitenleven in een prachtige omgeving.

De woonboerderij

Je waant jezelf in een ander tijdperk wanneer je aanbelt bij Kerkbrink 12. De bestaande buitenmuren waren niet loodrecht en daarom werden de nieuwe muren op dezelfde wijze gerestaureerd. Van het bestaande eiken gebintwerk was slechts een deel herbruikbaar. De meeste oude gebinten zijn daarom aangekocht en zeer vakkundig gerestaureerd. Het verschil tussen oud en nieuw hout valt nauwelijks op. De kozijnen en kiepramen (met roedeverdeling) zijn zelfs exact nagemaakt volgens de monumentale norm. Wel zijn ze voorzien van dubbelglas. 

Het interieur van de woonboerderij is doordacht, op elkaar afgestemd en in tegenstelling tot de buitenkant, helemaal van nu. Daarnaast is er met respect voor de ziel van deze boerenhoeve uit 1768, duurzaam eigentijds comfort toegevoegd.

De begane grond

Bij binnenkomst van de woonboerderij betreed je de lichte hal, met vide. In de hal bevindt zich is een grote toiletruimte met hangtoilet en fonteintje. Je aandacht wordt echter gelijk naar de aangrenzende leefkeuken gezogen, afgescheiden van de hal door een transparante wand met brede glazen deuren. 

De leefkeuken en kelder

De royale leefkeuken vormt het kloppend hart van dit huis. Een riante ruimte met imposante eikenhouten gebintenconstructie, die ooit fungeerde stal. Tegen dit decor is gekozen voor een Italiaanse designkeuken van Boffi. De greeploze, strak-moderne keuken bestaat uit een enorm kook- en spoeleiland en een wandmeubel. Het spoelgedeelte heeft een keramisch werkblad in betonlook. Haaks daarop bevindt zich het kookgedeelte, met een werkblad van gezet roestvast staal. Koken gebeurt op een bijzondere gaskookplaat met vier branders. In een strakke, aan het plafond opgehangen schouw bevindt zich de afzuiger. 

De Boffi-keuken is voorzien van Gaggenau inbouwapparatuur, zoals een steamer, een oven en een warmhoudplaat. Daarnaast is er extra koel-/vriesapparatuur en een vaatwasser. Blikvanger in de leefkeuken is de markante open trap naar de eerste verdieping. Stoer design met een industriële look, gemaakt uit zwartstaal, met treden van massief eikenhout. De glasrijke zijgevel van de keuken, met brede schuifpui, legt de verbinding met het erf en de tuin.

Vanuit de leefkeuken is de kelder bereikbaar via een van oude stenen gemetselde trap. Deze ruimte wordt op dit moment gebruikt als bijkeuken en opslagruimte. Zo is er een handig aanrechtblok, met spoelbak en een keramisch werkblad in betonlook.

De living en werkkamer

Afgescheiden van de keuken door een brede toog met schuifdeuren, vinden we de lichte living. De hoofdrol van deze ruimte is weggelegd voor het prachtige eiken gebint en het zeldzaam historische tafereel dat binnenkomt door de hoge vensters met roedeverdeling: het groene kerkplein met de rond 1100 gebouwde romaanse Sint-Magnuskerk. De door Dick van Hoff ontworpen design-houtkachel en de houten vloer van massief eiken, maken het plaatje af. 

De slaapkamer en (ensuite) badkamer

Aan de entree grenst een royale slaapkamer. Deze heeft een ruime en overzichtelijke inloopkast, puur maatwerk van Poliform. Verder is er (ensuite) een luxe badkamer. Wederom Italiaans design van Boffi, uit de ontwerpstudio van Marcel Wanders. De stijlvolle badkamer is uitgevoerd met een riant ligbad, een inloopdouche, een badmeubel met twee waskommen en een wandcloset. Een infraroodsauna maakt de schitterende badkamer tot een fijne wellness-ruimte.

De werkkamer

De royale werkkamer heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. Zo was het ooit een babykamer voor de huidige bewoners en daarna een studeer/werkkamer, compleet met bibliotheek én trapje. Van oorsprong was dit vertrek echter een dierenverblijf. De staldeur is opengeklapt tegen de buitengevel, de opening voorzien van glas. Zo kijk je mooi op het erf van de woonboerderij.

De bovenverdieping

Op de overloop is, gebruikmakend van de vide, een doorkijk gemaakt naar de keuken. Zowel de overloop (met fraaie zwartstalen balustrade), als de drie aangrenzende ruime en knusse slaapkamers zijn belegd met dezelfde eikenhouten vloer als de living. Alle kamers hebben een tuimeldakraam, met hor, zonwering en een verduisterend rolgordijn. 

Drie slaapkamers, twee slaapzolders & een badkamer

Twee slaapvertrekken hebben een slaapzolder met een bed van 1.20 meter breed. Slaapvertrek nummer drie is eveneens ruim en heeft een flinke inloopkast. Net als op de begane grond heeft deze etage verschillende doorkijkjes die de hoogte van de woning accentueren en je een blik gunnen op de houten daksporen. 

De overloop geeft toegang tot de van vloerverwarming voorziene badkamer. Deze heeft een ruime inloopdouche met glazen wand, een brede wastafel met badmeubel en een hangtoilet. In een speelse nis is plek voor allerlei badkamerspullen. 

Verder is er op de overloop een grote inloopkast en aan de straatzijde heb je (nu vanuit de hoogte), weer uitzicht op de Magnuskerk.

De bijgebouwen

De grote Drentse schuur
De in verval geraakte schuur is in oude luister hersteld. Een replica van een typische Drentse doorritschuur is het geworden. Net als de hoofdwoning is het zadeldak gedekt met riet (en uitstekend onderhouden). De schuur bestaat uit een met gebakken waalklinkers bestrate dubbele garage aan de rechterkant met op afstand bedienbare elektrische deuren en een oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Daarnaast beschikt de schuur over een kolossale (hooizolder) en een royale werkplaats, geheel geïsoleerd en verwarmd.

De overkapping
De overkapping (type kapschuur) pal achter de woning is eveneens opgetrokken uit eikenhout en gedekt met dakpannen. In deze sfeervolle loungeruimte kun je bijna het jaar rond heerlijk zitten. Juist vanwege het uitzicht op de Sint-Magnuskerk is de overkapping op déze plek gebouwd.

Het stookhok
Het gerestaureerde stookhok is ingericht als technische ruimte. In dit charmante ‘schuurtje’ is de warmtepomp geïnstalleerd. Aardwarmte, dat betekent verwarming in de winter en verkoeling in de zomer voor de geheel van vloerverwarming voorziene benedenverdieping van de woonboerderij. Dit zorgt binnen voor een constante temperatuur van 21 graden. Overigens is er op de kavel ruimte genoeg voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarmee zou je het huis zelfs energieneutraal kunnen maken.

De tuin

Door uitruil in het verleden, heeft de kavel een speelse vorm gekregen. Van deze bestaande contouren is gebruik gemaakt om verschillende tuinkamers te creëren met privacy alom. Er is een met kastanje-hekken afgerasterde moestuin, een grote glazen kweekkast en een composthoop. De tuin bestaat verder uit een uitgestrekt grasveld en een boomgaard met oude fruitrassen als appels, peren en pruimen. Bewust is gekozen voor streekeigen beplanting, zowel voor de borders als de hagen. 

Enthousiast geworden? Voor meer informatie over deze woonboerderij kun je terecht bij:

Burbach Roycroft
www.burbachroycroft.com
Mail: info@burbachroycroft.com
Telefoonnummer: 085-2737258

woonboerderij
woonboerderij-3
woonboerderij-2
*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Burbach Roycroft.