Tips tegen griep en verkoudheid
Het jaarlijkse griepseizoen staat weer voor de deur! En dat is natuurlijk wel het laatste waar wij op zitten te wachten tijdens de drukste periode van het jaar. Daarom hebben wij een aantal handige tips voor jullie op een rij gezet, om een eventuele nare griep of verkoudheid zoveel mogelijk buiten de deur te houden.
Handen wassen
Je drukt op de oké-knop van de pinautomaat, opent de deur, telefoneert met de telefoon van je collega en voordat je het weet heb je een verkoudheid te pakken. Bacteriën zitten overal en verspreiden zich razendsnel. Was daarom vaak je handen en houd ze zoveel mogelijk uit de buurt van je mond, ogen en neus. Helaas, kun je niet altijd en overal je handen wassen. Zorg er daarom voor dat je altijd een antibacteriële gel in je tas hebt, zodat je op elk gewenst moment je handen even bacterievrij kunt maken. En tipje van Daniëlle: “Ik ga op dit moment de deur niet uit zonder handschoenen, niemand kijkt er raar van op in de winter en je weet zeker dat je geen direct contact maakt met bacteriegevoelige objecten buiten de deur”.
Genoeg slapen
Slaap is erg belangrijk om een verkoudheid te voorkomen. Rust versterkt je immuunsysteem. Zorg voor een geventileerde slaapkamer en vermijd droge verwarmingslucht. Dit zorgt er namelijk voor dat je slijmvliezen uitdrogen, wat de kans op een infectie vergroot.
Warm aankleden
Het wisselvallige herfstweer maakt het ’s ochtends niet makkelijk als jij voor je kledingkast staat te dubben. Toch kun je beter te warm dan te koud gekleed op pad gaan. Als je kou vat, daalt namelijk je lichaamstemperatuur, waardoor je gevoeliger bent voor virussen. Weet je echt niet wat je aan moet trekken? Ga dan voor laagjes!
Lichaamsbeweging
Zorg dat je voldoende beweegt. Lichaamsbeweging ondersteunt de stofwisseling en het afweersysteem, waardoor je lichaam een verkoudheid beter te lijf kan gaan. In de benen dus!
Water drinken
Water drinken is in het dagelijks leven erg belangrijk, maar extra belangrijk als er een verkoudheid op de loer ligt. Water bant de afvalstoffen uit je lichaam en zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft. Daarnaast kan uitdroging van je lichaam de werking van je immuunsysteem aantasten. Blijven drinken dus!
Goede voeding
Gezond eten is erg belangrijker in snotterige periodes. Eet met name veel groente en fruit en slik eventueel extra vitaminen. Met name vitamine C, A, E en B zijn erg belangrijk voor het immuunsysteem.Essentiële vetzuren helpen je immuunsysteem om antistoffen aan te maken. Het is dus verstandig om dagelijks je essentiële vetzuren binnen te krijgen. Deze zitten onder andere in vis, lijnzaadolie en walnoten. Lunchen met collega’s? Bestel een kop kippensoep. Kip bevat namelijk een natuurlijk aminozuur wat het slijm in je longen verdunt, waardoor het makkelijk kan worden afgevoerd.
Verminder suikergebruik
Voel je een verkoudheid opkomen? Probeer dan het gebruik van suiker zo veel mogelijk te verminderen. Suiker verzwakt namelijk je immuunsysteem. Beter is bijvoorbeeld op de sapjes uit pak te laten staan en te gaan voor vers geperste sinaasappelsap. Lekker en erg gezond.
Voorkom stress
En als laatste: voorkom stress.Dat stress een aanslag is op je lichaam, weten we allemaal. Maar stress is ook funest voor je afweersysteem. Stress remt je imuunsysteem, waardoor je gevoeliger wordt voor een verkoudheid. Dus, relax!
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?