glasvezel

Wat is glasvezel en wat zijn de voordelen?

Met het gebruik van glasvezel is het mogelijk om data te versturen met snelheden dichtbij de snelheid van het licht. De data wordt omgezet in knipperende lichtsignalen, net als morsecode. Wanneer het licht bij de ontvanger is, wordt het weer omgezet in data. Het is zelfs mogelijk om met een glasvezelverbinding internetsnelheden van 1.000 megabit per seconde te behalen. Een snelle internetverbinding is in de huidige tijd absoluut onmisbaar, daarom leggen wij je in dit artikel graag uit wat glasvezel nu eigenlijk precies is en wat het allemaal aan voordelen met zich meebrengt.

Wat is glasvezel?

Voor alle verbindingen waarbij geen glasvezel ingezet wordt, wordt er gebruik gemaakt van koperen kabels. Via deze kabels wordt middels elektriciteit data verzonden. Glasvezelkabels maken gebruik van licht in plaats van stroom. De naam zegt eigenlijk al genoeg: de kabels zijn gemaakt van vezels van glas. Via deze vezeltjes wordt er op zeer snelle wijze internet heen en weer gestuurd. De kabels bieden een hoge bandbreedte en een snelle verbinding door middel van lichtsignalen. Hierdoor is het een stuk sneller dan een stroomsignaal. 

Een glasvezelkabel bestaat dus uit haarfijne kabeltjes gemaakt van glas waar laserlicht doorheen wordt geschoten. De kleine kabeltjes zijn omringd met optisch materiaal genaamd cladding. Hierdoor is het moeilijk voor het licht om te ontsnappen voordat het bij de ontvanger aankomt en dit zorgt voor zo min mogelijk dataverlies. De knipperende lichtsignalen worden vervolgens op een stabiele en veilige manier omgezet in data.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

We beginnen maar direct met het belangrijkste voordeel van glasvezel: de hoge datasnelheid. Je kunt via glas veel meer data in korte tijd verzenden. Zo is de download- en uploadsnelheid bij glasvezel even snel. Dat is bij internet via koperen kabels niet het geval. Het uploaden van bestanden duurt hierbij veel langer dan het downloaden ervan.

Ten tweede is de verbinding die tot stand komt via glasvezel veel stabieler. Je bent niet namelijk niet afhankelijk van de afstand tot bijvoorbeeld de wijkcentrale of van het internetgebruik van de buren. Bijkomend voordeel is dat de kans op storingen in de verbinding aanzienlijk minder is.

Ten slotte maakt een glasvezelkabel zoals uitgelegd gebruik van licht om data te transporteren en dit is een stuk zuiniger dan de elektriciteit waar stroomkabels gebruik van maken voor gewone internetverbindingen.

Vrij gebruik van het glasvezelnetwerk

Internetproviders kunnen overigens vrij gebruik maken van het Nederlandse glasvezelnetwerk. Dat betekent dat jij als consument de vrijheid hebt om bij verschillende bedrijven een abonnement af te sluiten voor een glasvezelverbinding. Het loont zeker de moeite om te kijken welke provider het beste is voor de specifieke locatie waar jij er gebruik van wilt maken.

Tot slot willen wij ook nog even goed benadrukken hoe belangrijk het is om jouw persoonlijke netwerk thuis goed te beveiligen. Glasvezelnetwerken zijn het snelst en het meest stabiel, maar is voor jou tijdens bijvoorbeeld het vele thuiswerken de beveiliging van je netwerk ook van groot belang, denk dan eens aan het inzetten van een VPN. Hierover en over bijvoorbeeld het veilige gebruik van openbare netwerken buiten de deur, schreven wij eerder al een artikel dat hier terug te lezen is.