drone

Wat zijn de regels rondom het vliegen met een drone?

De officiële definitie van een drone luidt als volgt: “Een drone is een onbemand luchtvaartuig dat je kan aansturen met een afstandsbediening, een smartphone of tablet. Een drone bestaat uit een middenstuk en bevat vier rotoren.” Drones zijn natuurlijk niet nieuw; al tientallen jaren worden ze ingezet bij de militaire luchtvaart. Sinds 2019 wordt hij echter ook steeds meer gebruikt door consumenten en dat is waar dit artikel over gaat, want de regelgeving omtrent het vliegen met drones als particulier, wil nog wel eens onduidelijk zijn. 

Wat kun je er als particulier mee?

De mogelijkheden met een drone zijn eindeloos. Drones zijn vaak voorzien van een vaste camera waarmee je foto’s van hoge kwaliteit kunt maken. Daarnaast is het bij veel drones mogelijk om in Full HD te filmen. De professionele drones beschikken zelfs over een 4K opnamefunctie en kunnen 360 graden beelden maken. Hierdoor is de drone geschikt voor zowel fotograferen en filmen van landschappen als het in beeld brengen van bijvoorbeeld een evenement. Let er wel op dat het nogal verschilt hoelang een bepaalde drone in de lucht kan blijven hangen, het zou toch zonde zijn wanneer hij halverwege een event naar beneden komt. De instapmodellen kunnen enkele minuten in de lucht blijven, maar er zijn ook drones verkrijgbaar die een half uur in de lucht kunnen blijven.

Wat mag je filmen met een drone?

In principe mag je foto- en video-opnames maken met een drone, mits je je aan de op die locatie geldende regels houdt. Er is dus vooraf geen luchtfotovergunning nodig om met een drone foto’s en video’s vanuit de lucht te maken. Belangrijk om te weten is wel dat je geen foto’s mag maken van militaire objecten of gebouwen. Ook zijn er gecontroleerde luchtruimen waar het verboden is om met je drone te vliegen. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met de privacy van individuen. Makkelijke stelregel hierbij is: je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen. Tenzij je hiervoor toestemming hebt gekregen van de eigenaar.

Drone-categorieën

Drones worden sinds 31 december 2020 in de Europese Unie onderverdeeld in drie categorieën:

  • Vluchten met een laag risico (Open categorie)
  • Vluchten met een gemiddeld risico (Specifieke categorie)
  • Vluchten met een hoog risico (Gecertificeerde categorie) 

Regelgeving vluchten met een laag risico (open categorie) 

Een dronevlucht valt onder een vlucht met laag risico (open categorie) wanneer:

  • De drone maximaal 25 kg weegt wanneer hij opstijgt
  • Hij maximaal op 120 meter hoogte vliegt
  • Hij geen gevaarlijke stoffen vervoert
  • Je niets uit de drone laat vallen
  • De piloot altijd zicht heeft op de drone

Voor de piloot van deze drones zijn de volgende algemene regels van toepassing:

  • Als eigenaar van 1 of meer drone(s) moet je je registreren bij de RDW. 
  • Vlieg je met een drone? Dan moet je eerst een kennistest bij een vliegschool doen en daarna een vliegbewijs aanvragen bij de RDW.
  • De piloot van de drone moet minimaal 16 jaar zijn of onder begeleiding van een waarnemer in het bezit van een vliegbewijs.
  • De piloot heeft altijd het vliegbewijs bij zich.
  • De piloot heeft gecheckt op de bijbehorende zoneringskaart of hij/zij op de betreffende locatie mag vliegen.
  • De piloot is niet onder invloed van drugs of alcohol.
  • De piloot laat de drone niet vliegen in de buurt van hulpdiensten.
  • De drone wordt direct naar de grond gehaald wanneer er ander vliegverkeer nadert.
  • De piloot respecteert de privacy van iedere individu; zij mogen alleen met toestemming in beeld gebracht worden.

Subcategorieën vluchten met een laag risico (open categorie)

De open categorie, waar wij ons in dit artikel op focussen, is onderverdeeld in 3 subcategorieën met specifieke regels wat betreft de vlucht en de piloot van de drone:

Subcategorie A1: Drones tot 250 gram

Voor drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. De piloot hoeft zich echter alleen te registreren bij de RDW als de drone een camera heeft. Daarnaast hoeft de piloot geen kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te hebben.

Subcategorie A2: Drones tot 2 kg

Voor vluchten in subcategorie A2 gelden de algemene regels voor vluchten met een laag risico. Voor de piloot gelden de algemene regels voor en tijdens het vliegen. Daarnaast geldt dat de piloot een vaardigheidsbewijs heeft en minimaal 50 meter horizontaal afstand houdt van mensen.

Subcategorie A3: Drones tot 25 kg

Voor drones tot maximaal 25 kilo gelden de algemene regels voor vluchten met een laag risico. Voor de piloot gelden de algemene regels voor en tijdens het vliegen. Daarnaast mag de piloot alleen vliegen in gebieden waar geen mensen zijn en houdt de piloot minimaal 150 meter afstand van woon-, handels-, industrie- of recreatiezones.