Wijn serveren: hoe hoort het eigenlijk?!
Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (26) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Je zou zeggen dat het niet zo moeilijk is: de wijn laten zien, in het glas schenken en klaar! Toch komt er nog heel wat kijken bij het serveren van wijn in een goed restaurant. Moet het etiket nu wel of niet zichtbaar zijn en tot waar schenk je de wijn eigenlijk in? Helaas hebben veel gastheren en vrouwen de juiste vaardigheden nog niet onder de knie. Tijd dus voor een lesje ‘hoe hoort het eigenlijk?’
De juiste temperatuur
Om van een wijn te kunnen genieten en om deze goed te kunnen beoordelen is allereerst de juiste serveertemperatuur van belang. De ideale temperatuur hangt af van de stijl van de wijn: lichte en frisse witte wijnen worden het best geschonken op een temperatuur van 9 tot 11 °C. Vollere witte wijnen kunnen iets minder koud worden gedronken: tussen 10 en 14 °C.
Jonge, fruitige en soepele rode wijnen zijn op hun best tussen 14 en 16 °C. Een oudere, complexe en krachtige rode wijn schenkt men bij een temperatuur van tussen de 16 en 18 °C.
Het juiste glas
Een goed wijnglas is gemaakt van helder glas, is tulpvormig en heeft een bolling die wijder is dan de rand. De aroma’s blijven zo goed in het glas hangen. Ook heeft dit glas een steel, zodat je het kunt vastpakken zonder de bolling aan te raken (en daarmee de wijn op te warmen). De wijn moet tot aan het breedste punt van de bolling worden ingeschonken, zodat ze nog genoeg kan ademen en rondgewalst kan worden.
Wijn serveren
Nadat je de wijn hebt besteld hoort de ober het etiket van de fles aan je te laten zien. Je wilt er immers zeker van zijn dat je de goede wijn voor je hebt uit het beloofde jaartal! Na jouw goedkeurende knikje verwijdert hij eerst de bovenrand met een scherp mesje, draait hij de kurkentrekker in de hals en trekt hij de kurk er met een rustige, vloeiende beweging uit. De hals van de fles maakt hij schoon met een servetje indien dit nodig is. Tot slot ruikt hij kort aan de kurk: als de wijn ‘kurk’ bevat, zal een goede ober dit direct opmerken.
Zichtbaar etiket?
Nadat er een bodempje wijn is ingeschonken om te proeven, houdt de ober de fles opnieuw voor je, met het etiket duidelijk zichtbaar. Ook na jouw goedkeuring en bij het inschenken van de overige glazen, moet het etiket nog goed te zien zijn voor de gasten. Zelf vind ik niets vervelender dan een ober in een goed restaurant die zijn hand om het etiket heen vouwt bij het schenken.
Ga je voorlopig niet chic uit eten? Probeer al deze regels dan zelf uit bij je gasten tijdens een diner bij je thuis; succes verzekerd!
Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?