Wijnsoorten: een lesje Chardonnay
Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (25) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Vandaag deel 1: Chardonnay!
De lente is in volle gang en dat betekent weer genieten van heerlijke wijn op een terrasje in de zon! Vaak hebben cafés meer dan één huiswijn en is het zeker de moeite waard om daar even naar te vragen voordat je zonder nadenken een ‘droge witte wijn’ bestelt. De bekendste twee druivenrassen, Chardonnay en Sauvignon Blanc, komen het meest voor op de wijnkaart. Bij de keuze tussen deze twee is allereerst natuurlijk de smaak van belang, maar daarnaast ook de herkomst van de wijn. Om je een beetje op weg te helpen, zal ik je vanaf deze week wat meer vertellen over de soorten wijn die je zoal op het terras tegen kunt komen deze lente. Vandaag deel 1: Chardonnay!
Frankrijk heeft de bekendste
Frankrijk heeft toch wel de bekendste, en meestal ook de duurste witte wijn gemaakt van chardonnaydruiven, zoals bijvoorbeeld chablis (geur: mineralen en fruit, smaak: droog, pittig, fruitvol met een minerale ondertoon), uit het relatief koude noorden van de Bourgogne. Deze kwalitatief zeer goede wijn doet het goed bij oesters en witvis maar is vrij prijzig, vooral de oudere en goudgele exemplaren. Ook meursault, genoemd naar het gelijknamige dorpje in de Côte de Beaune, het zuidelijke deel van de Bourgogne, is gemaakt van chardonnay (geur: vanille, rokerig, smaak: vol, maar tegelijkertijd droog en zacht, met harmonieuze zuren). Deze wijn is heerlijk bij kreeft of garnalen.
Een glas Chardonnay in een café
Maar deze wijnen zijn niet goedkoop en daarom meestal niet te vinden in het gemiddelde café. De betaalbaardere chardonnays uit Languedoc-Roussillon (Zuid-Frankrijk), ook wel bekend als ‘Pays d’Oc’, worden daarentegen wel vaak geschonken. Deze wijnen zijn wat ongecompliceerder en hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding. Je vindt er aroma’s in van exotisch fruit, perzik en peer en een frisse smaak met een fris tintelende afdronk van tropisch fruit. Een heel ander soort chardonnay dus dan die uit de Bourgogne.
Chardonnay uit de ‘Nieuwe Wereld’
Welke wijn je ook vaak op de kaart ziet is een chardonnay uit de ‘Nieuwe Wereld’ (Australië, Zuid-Afrika, Californië, Chili). De druiven die in deze warme landen worden verbouwd, bevatten veel meer geur en smaak dan die uit Europa, maar zijn vaak ook minder subtiel en verfijnd dan de Franse chardonnay. Deze wijnen zijn populair onder het grote publiek, ook omdat ze niet te zuur en niet te duur zijn.
Daarnaast verschijnen er steeds vaker chardonnays uit Spanje, Italië, Hongarije en Oostenrijk op de markt en dus op het terras. Deze zijn ook vaak heel drinkbaar, maar moeilijker onder één noemer te plaatsen.
Dus… wil je echt een goede keuze kunnen maken, vraag dan altijd eerst waar de chardonnay vandaan komt, en nog beter: proef ook eerst een slokje!
Volgende keer: Sauvignon Blanc.