viognier

Wijnsoorten: een lesje viognier

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (25) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Vandaag het vierde en laatste deel in de serie ‘witte wijn op een terrasje’: viognier [spreek uit: vi-on-jee].

Steeds populairder

Ben je niet zo’n fan van wijnen met hoge zuren, zoals bijvoorbeeld sauvignon blanc? En vind je chardonnay vaak te veel vanille bevatten? Dan is viognier wellicht de perfecte druif voor jou. Haar lage zuurgehalte en volle, aromatische karakter van zacht fruit maken haar geschikt voor een breed publiek. Ze is de laatste jaren steeds populairder geworden en is niet meer weg te denken uit cafés en restaurants.

Dit was vroeger wel anders! Halverwege de jaren zestig werd de druif zelfs bijna afgeschreven; zo weinig stond er over de hele wereld van aangeplant. De enige streek waar je destijds viognier kon vinden was in de noordelijke Rhône. Het is dan ook een lastige druif om te verbouwen: ze rijpt vrij laat, is zeer gevoelig voor plantenziektes en heeft een lage opbrengst.

Condrieu: de allerbeste viognier

Het bekendste gebied waar viognier wordt aangeplant is nog steeds de plaats Condrieu in de noordelijke Rhône. Alleen al in deze gemeente staat tegenwoordig voor meer dan honderd hectare aan deze druif aangeplant. Voor de beste viognier, met een volle body en een mooie goudgele kleur, ga je naar Château Grillet in Condrieu. Helaas betaal je hier een hoge prijs voor de kwaliteit en de lage productie…

Rest van de wereld

Gelukkig wordt er in Zuid-Frankrijk en in de Nieuwe Wereld betaalbaardere viognier gemaakt met een prima prijs-kwaliteitverhouding. In de zuidelijke Rhône, Languedoc-Roussillon en Ardèche wordt de druif gemengd met andere druivensoorten, maar ook cépagewijnen – wijnen van één druivensoort – worden steeds vaker gemaakt van viognier. Het zijn vaak frisse wijnen met exotische aroma’s van abrikozen, peer en perzik.

In de Provence en in Nieuwe Wereldlanden zoals Chili, Zuid-Afrika en Australië wordt deze druif ook meer en meer verbouwd. Door het warme klimaat in deze gebieden kost het de wijnmakers daar echter veel moeite om verfijning aan te brengen in de wijn.

Heb je na het lezen van dit artikel ook zo’n zin gekregen in een glaasje? Voor de beste smaakbeleving combineer je je aromatische glas viognier met gekruide gerechten, zoals bijvoorbeeld een Indiase curry. Ook bij rijk bewerkte gerechten met een romige saus of knapperige korst komt de viognier heel goed tot haar recht.

Proost en tot over twee weken!

 

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?